KLART: Löfvens regering faller – efter riksdagens historiska omröstning

Stefan Löfvens regering faller.
För första gången någonsin har en svensk statsminister röstats bort i en misstroendeomröstning i riksdagen.
Detta händer nu.

Misstroendet mot statsministern väcktes av Sverigedemokraterna, efter att Vänsterpartiet tidigare förra veckan förklarat att partiet saknar förtroende för regeringen. Det är införandet av marknadshyror i nyproducerade bostäder som fått V att se rött och förklarat att man saknar förtroende för regeringen Löfven.

– Statsministern har i två och ett halvt år känt till det parlamentariska läget. Vi vänsterpartister kommer inte att bidra till att montera ned det svenska välfärdssamhället. Men det vi gör i dag gör vi inte med lätt hand, sade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i riksdagen.

”Vänsterpartiet har krokat arm med det högerkonservativa blocket”

Samtidigt gick Socialdemokraterna till motoffensiv i talarstolen.

– Vänsterpartiet har krokat arm med det högerkonservativa blocket och bildar därigenom en ohelig allians, säger gruppledaren Annelie Karlsson (S).

Hon poängterade att regeringen inte lagt fram något förslag om marknadshyror eller fri hyressättning.

– Jag är beredd att ta debatten på gator och torg både när det gäller marknadshyror och alla andra frågor, oavsett om det händer nu eller om ett år, sade Karlsson (S).

181 ledamöter röstade för att fälla regeringen

På måndagen vid tiotiden öppnade riksdagen för extrainkallad omröstning om misstroendeförklaringen. Strax före klockan elva stod det klart att regeringen fallit.

En riksdagsmajoritet tog då det historiska beslutet att rösta för att fälla statsministern. Det är första gången någonsin som en svensk statsminister faller i en misstroendeförklaring. 175 röster krävs för en majoritet, och 181 röstade för att avsätta statsministern. Samtidigt röstade 109 röstade emot misstroendet, 51 avstod och 8 ledamöter var frånvarande.

Detta händer nu

Nu kan två scenarior inträffa, enligt talman Andreas Norlén.

Antingen väljer statsminister Stefan Löfven (S) att avgå inom en vecka – då blir det nya talmansrundor likt efter valet 2018. I det fallet träder Norlén in för samtal med partiledarna innan en statsminister kan föreslås riksdagen.

Eller så väljer Löfven att inom en vecka utlysa extra val. Då blir det valrörelse som väntar svenska folket och partierna. Det extra valet ska i så fall hållas inom tre månader. Det skulle i så fall bli första extra valet till riksdagen sedan 1958.

Samtidigt kommer även det ordinarie riksdagsvalet hösten 2022 hållas som vanligt, vilket innebär att det kan bli två riksdagsval inom loppet av ett år.

stefan löfven
Foto: Lars Schröder / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required