Löfvens stenhårda känga mot Liberalerna – efter nya beslutet om SD: ”Jag begriper inte”

Stefan Löfven riktar kritik mot Liberalernas nya vägval.
– Det är förvånande att ett liberalt parti väljer en väg som kommer att innebära ett samarbete med ett antiliberalt parti, säger statsministern till Dagens Nyheter.

Det var på söndagens partiråd som Liberalerna med två tredjedelars majoritet röstade för partiledaren Nyamko Sabunis linje.

Nu går L till val 2022 för att stötta ett borgerligt regeringsalternativ. Detta oavsett om det krävs SD-stöd eller inte.

Sabuni menar att det inte är realistiskt att bilda en regering utan att samtala med vad hon kallar ytterkantspartier.

Liberalerna har under den senaste mandatperioden förhandlat budget med regeringen inom det så kallade januariavtalet, där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och L samarbetat.

Löfvens ord om Liberalernas nya vägval

Inom Liberalerna har det nya beslutet väckt starka reaktioner – och nu ifrågasätter statsminister Stefan Löfven (S) deras nya vägval.

– Jag har aldrig sagt att Kristersson, Ebba Busch eller Nyamko Sabuni inte är demokrater eller att de inte leder demokratiska partier. Men det förvånar mig att sådana partier kan kliva in i ett samarbete med ett icke-demokratiskt parti. Det begriper jag helt enkelt inte, säger han till Dagens Nyheter.

Stockholm 20210328 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni möter pressen sedan partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven menar att Sverige kan drivas i en antidemokratisk riktning – om SD ges inflytande över makten.

– Självklart är det så. Man ska inte tro att SD kommer att sätta sig vid ett förhandlingsbord och säga att de inte har några synpunkter på sådana frågor. Titta hur det är i Svalöv nere i Skåne. Där får inte biblioteket berätta att man är hbtq-licensierat. Hur ska minoriteter i vårt land känna någon trygghet med den utvecklingen? säger Löfven.

Sverigedemokraterna samlar omkring 20 procent av väljarstödet enligt opinionsundersökningar.

STOCKHOLM 20201011 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) inför en partiledardebatt i Agenda i SVT. Foto: Jessica Gow / TT

Men trots att partiet är ett av landets största, menar Löfven att det är förvånande att L är villiga att söka SD:s stöd för att bilda en borgerlig regering.

– Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen. Läser man deras principprogram om folkstyre så förstår man att de har en annan uppfattning om vilka som bör och inte bör tillhöra folket, säger Löfven till DN.

STOCKHOLM 20210326 Statsminister Stefan Löfven håller en digital pressbriefing med anledning av videotoppmötet i Europeiska rådet Foto: Fredrik Persson / TT

Vad tycker du om detta – gör Liberalerna rätt som vill ha en borgerlig regering med SD-stöd efter nästa val? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required