Louice blev stoppad och rånad på motorvägen – nu vill hon varna andra bilister inför jul: ”Blev helt skakis”

Louice Kangasmaa var på väg hem från jobbet när hon blev stoppad på motorvägen av falska poliser och rånad på sina tillhörigheter.

Nu vill hon varna andra för tjuvarnas fräcka metod.

Det var den den 27 oktober, på kvällen, som Louice Kangasmaa var på väg hem till Borås efter jobb i Mölndal som den otäcka händelsen ägde rum, något P4 Gävleborg var först med att rapportera.

I höjd med Circle K i Bollebygd stoppades Louice av en civilpolisbil. Eller ja, det var iaf vad hon trodde.

– De satte på en sådan röd saftblandare, som de säger i Beck, på taket och när det blev bredare vid vägrenen vinkade de in mig där för att stanna, berättar Louice Kangasmaa för Newsner.

Bad om att få se ägarbevis

Ur bilen klev två kvinnor i polisuniform och bad om att bland annat få se Louice ägarbevis från Transportstyrelsen.

Under tiden polisen tittade på ägarbeviset i bilen fick Louice stå utanför och vänta i spöregnet.

– Det var kolsvart ute och regnade som bara den så jag stod där och huttrade och frös medan den ena kvinnan satte sig i förarsätet och den andra stod utanför vid förardörren. Efter fem minuter tackade kvinnorna för sig och önskade mig en fortsatt trevlig kväll, berättar Louice för Newsner och tillägger:

– De var så trovärdiga. De var trevliga och uppträdde professionellt och polisiärt eller vad man ska säga. Precis på det sättet som man förväntar sig att en polis ska göra.

Handskfacket var tömt

När Louice satte sig i bilen var hon glad över att komma in i värmen igen, men när hon skulle lägga in en snusdosa i handskfacket insåg hon att något inte stämde.

Foto: privat/ TT

Handskfacket var tömt. Alla ägarpapper till bilen, en necessär, mediciner samt vigsel- och förlovningsring var borta.

– Jag tänkte: ”Men gud, jag har ju blivit rånad”. Och när jag förstod det så kände jag hur jag blev helt skakis, säger hon och tillägger:

– Jag svängde in vid macken och som av en slump stod där en målad polisbil så jag gick fram och knackade på rutan och stammade fram någonting, jag var i chock, berättar Louice.

Uppmanades att göra en polisanmälan

Hon berättar för polisen om vad som just hänt och får veta att det inte ska ha varit några civilbilar ute på kontroller vid tidpunkten. Så polismannen uppmanar Louice att göra en anmälan.

När Louice gör polisanmälan får hon veta att polisen inte behöver be om något ägarbevis, eftersom de kan slå upp det i egna system.

Något som också tyder på att Louice har blivit lurad är att ”saftblandarna” de använde sig av enbart var röda. I verkliga fall har polisen både röda och blå saftblandare och när sådana slås på lyser hela bilen blått.

– Men sådant tänker man inte på då. Jag har haft körkort i 24 år och har aldrig blivit stoppad, så jag visste inte alls hur det gick till, säger Louice till Newsner och tillägger:

– När jag kom till polisstationen och såg polisernas uniform slog det mig att även dem inte var identiska med de poliser som stoppade mig.

När Louice tänker på händelsen så här i efterhand är hon glad att hon inte råkade värre ut.

– I andra intervjuer har jag fått frågan om vad jag skulle kunnat göra annorlunda. Men jag kan inte komma på något. Däremot har jag tänkt mycket på vad som hade kunnat hända om de hade varit beväpnade och så, det vet man ju inte någonting om där och då, säger Louice till Newsner.

Aldrig hört talas om det

Enligt Anders Schääf, gruppchef vid trafikpolisen, hanterar region Väst flera fall liknande fall varje år.

– Det är ovanligt, men det är olyckligt när det väl sker, säger Anders Schääf, gruppchef vid trafikpolisen, till P4 Göteborg.

Jan Johansson, som är förundersökningsledare i Älvsborg har Louices anmälan lagts ned.

– Det fanns inget direkt att gå på, säger han och tillägger:

– Det är ett ytterst ovanligt att tjuvar klär ut sig till poliser. Och under mina nio år här så har jag aldrig hört talas om det faktiskt, säger han till Newsner.

Vill varna andra

Att göra sig skyldig till föregivande av allmän ställning, det vill säga att utge sig för att vara en myndighetsperson som exempelvis polis, är brottsligt med fängelse i straffskalan.

Men trots att anmälan lagts ned vill Louice varna andra för tjuvarnas fräcka knep.

– Jag har hört om flera fall på radion och vill inte att fler ska råka ut för det. Så det är därför jag går ut med det här, så att människor kan vara uppmärksamma, säger Louice.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);