Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio/Instagram @gretathunberg

Lyssnarrekord för 17-åriga Greta Thunberg – så många har hört hennes sommarprat

Greta Thunberg, 17, har slagit lyssnarrekord i Sveriges Radio.

Hennes sommarprat i P1 hördes av över en miljon radiolyssnare, enligt stationen.

Den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg var först ut av årets sommarpratare.

Och det blev genast en lyssnarsuccé

Hennes sommarprat i radions P1 hördes 1 048 000 personer. Enligt ett pressmeddelande från Sveriges Radio är detden högsta siffran för ett enskilt Sommarprogram ”sedan nuvarande undersökningsmetod infördes 2013”.

– Det är en underbar känsla att tänka på att över en miljon svenskar lyssnade live på Sommarpremiären i lördags. Greta Thunbergs Sommar är ett strålande program på alla sätt, men samtidigt också krävande med ett tufft budskap, säger programchefen Bibi Rödöö på Sveriges Radio, i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– Jag kan bara föreställa mig alla samtal detta program sätter igång bland människor. Antalet lyssningar på poddversionen stiger i rask takt, vilket innebär att det stora intresset håller i sig, säger Rödöö.

Greta Thunberg: ”Lyssna på forskarna”

I sitt sommarprogram berättade Greta Thunberg bland annat om hur oviktigt hon tycker att sitt eget nyvunna kändisskap är.

– Mitt budskap är och har alltid varit: lyssna på forskarna, lyssna på vetenskapen, sade hon i radions P1.

I sitt ”Sommar” berättade den 17-åriga klimataktivisten om sina möten med världens ledare.

– Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata. De känner igen mig och ser plötsligt sin chans att få ta en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen #savetheplanet, sade Greta.

Hon fortsatte:

– Det verkar på något sätt få dem att för en stund glömma skammen över att deras generation svikit alla framtida generationer. Det verkar liksom bli lite lättare att sova på natten då.

Lyssnar du på ”Sommar” i P1? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required