M-ledaren Ulf Kristersson i möte med Jimmie Åkesson (SD): ”I flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bjöd in Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till sitt arbetsrum i riksdagen.

Mötet togs på M-ledarens initiativ.

– Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar, skriver Kristersson (M) på Facebook.

Moderaterna backar i opinionen. På tisdagen presenterades nya siffror från SCB som visar att partiet nu är tredje störst i riksdagen. M har stöd av 18,3 procent av väljarkåren i dag, jämfört med cirka 19,9 procent som var partiets valresultat.

Under året som gått har partiet i opinionen tappat andraplatsen till Sverigedemokraterna.

Sedan valet 2018 sitter Moderaterna i opposition. Det gör även Sverigedemokraterna, liksom Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Nu skriver M-ledaren Ulf Kristersson att han haft ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson, och detta ska ha varit för första gången.

Ulf Kristerssons möte med Jimmie Åkesson

Kristersson skriver i sitt inlägg att han under M-stämman pekade ut tre huvudområden för den politik han vill driva framöver: brottsligheten, energiförsörjningen och invandringspolitiken.

– På dessa tre områden driver den nuvarande regeringen en politik som saknar förankring både i verkligheten och i samhället, skriver Kristersson på sin Facebook-sida.

Han vidareutvecklar med att peka på att han ville söka ”brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik”.

– Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring, skriver Kristersson och avslöjar sedan att han haft ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Därför träffade jag idag Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på mitt arbetsrum i riksdagen. På mötet deltog även våra partiers gruppledare i riksdagen. Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar, skriver Kristersson.

”M och SD behandlar varandra med respekt”

Enligt M-ledaren avhandlade partiledarna frågan om livstidsstraff för gängrelaterade mord, och hur Sverige kan slopa ungdomsrabatten och införa tillträdesförbud till butiker.

De diskuterade även kärnkraftsfrågan och flera frågor i den nu pågående migrationsutredningen där samtliga riksdagspartier deltar.

– Men där regeringen nu vill öka invandringen när den tvärtom borde minska om Sverige ska ha någon chans att klara integrationen, skriver Kristersson.

Han beskriver mötet med Åkesson som ett ”konstruktivt samtal”.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen, skriver Kristersson på Facebook.

Moderatledaren skriver att han nu vill gå från ”ord till handling” i politiken.

– Det är bara om vi tar tag i Sveriges stora problem, som vi kommer kunna ta fasta på våra många möjligheter. Det är min drivkraft i det politiska arbetet.

Även Jimmie Åkesson har kommenterat mötet på sin Facebook-sida.

– Även om Sverigedemokraterna och Moderaterna är två olika partier, finns det många beröringspunkter i en rad olika sakfrågor. Mötet var givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap, skriver SD-ledaren i ett inlägg.

Vad har du att säga om det här? Skriv gärna en kommentar.

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna