M-ledningens besked: Röstar ja till öl och vin i mataffärer

Moderaternas partiledning ställer sig bakom förslaget om att öl och vin ska få säljas i matbutiker, skriver Aftonbladet.

Det efter förhandlingar på M-stämman som i dag inleddes i Västerås.

– Det här i grund och botten en frihetsfråga, att man ska få köpa öl och vin i vanliga butiker, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till tidningen.

Motionen gällande att öl och vin ska få säljas i matbutiker kommer från Moderaternas länsförbund i Jämtland. Förslaget har även drivits kraftigt från partiets ungdomsförbund Muf.

M-ledningen: Ja till öl och vin i mataffärer

Partiledningen yrkade inför M-stämman, som i dag inleddes i Västerås, på avslag gällande motionen, skriver Aftonbladet.

VÅSTERÅS 20191017 Moderaternas partiledare Ulf kristersson (M) inledningstalar under partistämma på Aros Congres Center i Västerås. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det har förts förhandlingar under torsdagskvällen och nu kommer alltså beskedet att partiledningen ställer sig bakom förslaget.

Benjamin Dousa, ordförande i Muf, säger att beslutet formellt kommer klubbas igenom på lördag.

– För unga väljare och Muf är det en oerhört viktig fråga. Det här i grund och botten en frihetsfråga, att man ska få köpa öl och vin i vanliga butiker. Rapporter har också visat att den här typen av avregleringar inte leder till att konsumtionen i stort och framför allt inte missbruket ökar, säger han till Aftonbladet.

”Tror på människors ansvar och frihet”

Försäljningen i matvarubutiker ska gälla produkter med max 20 procent alkohol. I dagsläget får matbutiker endast sälja alkoholhaltiga drycker på max 3,5 procent.

– Moderaterna är i grund och botten ett parti som tror på människors ansvar och frihet. Vi lyckades vara bra med att övertyga ombuden om det, säger Dousa.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Redan inför stämman stod det klart att Moderaterna skulle rösta för att ändra alkoholmonopolet, där man bland annat vill se att Systembolaget har öppet på söndagar.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!