Foto: Janerik Henriksson TT/Wikimedia commons

M-toppen Erik Bengtzboe uppmanas avgå: ”Moderaterna låter fuskaren sitta kvar”

.

M-toppen Erik Bengtzboe hamnade i blåsväder – efter att Aftonbladet avslöjat att han skrivit sig hos mamma och fått ut 158 000 kronor i ersättning. 

Nu uppmanas han att lämna riksdagen av flera ledarskribenter i landet. 

Men gruppledaren Tobias Billström menar att han bör stanna. 

– Under de förutsättningar som nu råder, det vill säga att det inte tillkommer någon ytterligare information, så kan han sitta kvar, säger Billström till Ekot.

Erik Bengtzboe var Moderaternas talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor – fram tills dess att Aftonbladets granskning visat att han kunnat plocka ut 158 000 kronor i ersättningar. Detta sedan att han skrivit sig hos sin mamma och uppgett att hans permanenta boende fanns i Nyköping.

Sedan dess har han lämnat flera uppdrag inom partiet, men sitter fortfarande kvar i riksdagen.

Erik Bengtzboe har också tidigare varit ordförande för partiets ungdomsförbund, MUF.

STOCKHOLM 20171010. Erik Bengtzboe presenteras som ny utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna under en pressträff i riksdagen oktober 2017. Foto: Janerik Henriksson / TT

På onsdagen ska M i Södermanland, där Bengtzboe är ordförande, ta ställning till om de har förtroende för honom eller inte. Enligt Ekot saknas förtroende av flera kommunföreningar inom M.

Avgångskraven på Bengtzboe

Samtidigt riktas kritik mot Bengtzboe på flera ledarsidor i landet.

På oberoende moderata tidningen Gotlands Allehanda skriver politiske chefredaktören detta i dag:

“Moderaternas politik och moral låter sig inte kombineras med egennyttig och regelvidrig bidragsmaximering. Finns ingen förklaring värd namnet måste Bengtzboe lämna riksdagen”, skriver Mats Linder.

”Moderaterna slätar över, till skillnad mot Liberalernas ledning som blev mycket upprörda över riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls omoraliska fiffel med bostadsersättningen. De krävde hennes omedelbara avgång, men fuskaren Bengtzboe får sitta kvar”, skriver Peter Franke, politisk redaktör på oberoende socialdemokratiska Värmlands Folkblad.

Även före detta Expressen-krönikören K-G Bergström menar att Bengtzboe bör lämna riksdagen. Detta skriver han på Twitter:

På Facebook har Bengtzboe tidigare förklarat missen så här:

”Mitt misstag är att jag 2017 glömde skriva mig på rätt adress i Sörmland. Det har inte påverkat storleken på varken reseersättning eller ersättning för boende i Stockholm. Eftersom regelverket är att jag som riksdagsledamot har rätt till reseersättning till adressen jag är folkbokförd på så har det i formell mening blivit fel sedan dess. Jag är besviken på mig själv för att jag missade att folkbokföra mig på rätt adress och jobbar nu tillsammans med Riksdagen för att räkna fram hur mycket jag ska betala tillbaka. Men det är viktigt att säga att jag fortfarande har gjort resorna hem till Sörmland men alltså till fel adress enligt regelverket.”

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.