Madelene räddar julfirandet för behövande – bjuder alla på julbord: ”Aldrig upplevt så mycket kärlek”

Madelene Fernqvist är restaurangchef på The Bishops Arms i Strängnäs. För tredje året i rad arrangerar hon julbord för alla ensamma och behövande på julafton.

– Jag har nog aldrig upplevt så mycket kärlek som jag gör på julafton, säger Madelene Fernqvist till Newsner.

Julafton är en högtid som de flesta av oss förknippar med ett härligt firande tillsammans med släkt och vänner.

Men det är tyvärr långt ifrån verkligheten för många människor. Tusentals personer i Sverige sitter ensamma på julafton av olika skäl. Och det finns även de som inte har råd att fira.

För att göra något för alla de som är ensamma och/eller inte har råd så har Madelene Fernqvist, restaurangchef på The Bishops Arms i Strängnäs, valt att bidra på sitt sätt.

På julafton öppnar hon nämligen upp dörrarna på krogen och välkomnar alla som vill vara med till ett fint julbord på julafton.

– Jag fick idén redan innan jag började jobba på Bishops Arms, hur fint det skulle vara om man fick bjuda in alla som är ensamma eller som inte har råd, säger Madelene Fernqvist till Newsner.

Madelene Fernqvist. Foto: Privat

Räknar med många gäster

Det är i år tredje året i rad som hon arrangerar julfirandet. Första året kom det 30 personer, andra året kom det 60. I år räknar hon med att antalet gäster kan dubbleras ännu en gång. Nytt för i år är också att ett bussföretag ställer upp och skjutsar folk till och från julbordet via en runda runt Strängnäs.

– Jag räknar med att det kan komma uppemot 120 personer i år, men sen vet man ju inte. Man är alltid lika nervös innan och tänker ”gud, kommer maten att räcka nu?”, säger Madelene.

Dörrarna står öppna mellan klockan 14 till 16 på julafton. Tanken är att det ska vara till för de som har behov av att vara med, vare sig det är av ekonomiska skäl eller för att man inte har någon att fira med.

– En del kanske har råd men har ingen att fira med. Och de är ju minst lika välkomna som de som inte har råd.

Bild från tidigare julbord på Bishops Arms i Strängnäs.
Bild från tidigare julbord på Bishops Arms i Strängnäs. Foto: Privat

Fått hjälp från många håll

Agendan under julfirandet är väldigt traditionell.

– Det finns julklappar för både vuxna och barn, vi kollar på Kalle Anka som sig bör, och så blir det julbord.

Hela evenemanget har gjorts möjligt tack vare Madelenes fina initiativ samt sponsring från generösa personer och företagare.

– Det första året var min tanke att det var jag som skulle dra in pengarna. Det jag inte fick in på sponsring skulle jag lägga själv. Men otroligt många givmilda människor i Strängnäs och runtomkring, både privatpersoner och företag, har bidragit, säger Madelene.

Madelene och köksmästaren på Bishops Arms i Strängnäs
Madelene och köksmästaren på Bishops Arms i Strängnäs. Foto: Privat

Till sin hjälp under själva genomförandet av julbordet så har hon sin trogne köksmästare, samt familjen med barnen.

– Jag tycker också att det är bra att barnen får lite perspektiv på att alla inte har det lika gott ställt. De barnen som kommer till oss på julafton gråter ju av att de får två julklappar. Så jag tänker att det är bra att lära sina egna barn att uppskatta det man får på ett annat sätt. De har fått upp ögonen, vilket jag tycker är jättefint, säger Madelene Fernqvist.

”Satt och grät”

Julbordet har kommit att bli ett oerhört uppskattat inslag under julafton. Hit kommer både gammal som ung.

– Många människor är jättetacksamma. Det var en man som var här förra året som satt och grät och sa ”tänk att jag kunde få en så här fin jul”, han var runt 85 år och helt ensam. Då värmer det. Blir det bara två människor mindre som behöver sitta ensamma på julafton så står jag gärna där.

Återkommande tradition

Hennes tradition med julbordet på The Bishops Arms i Strängnäs räknar hon med att hålla fast vid under många år framöver.

– Julen är ju så förknippad med nära, kära och familj. Och jag tror att människorna idag glömmer bort vad julen handlar om. För mig handlar den om gemenskap, och det vill jag förmedla med det här julaftonsfirandet.

Vill man vara med och bidra till Madelenes julbord så kan man mejla till: [email protected]

Vilken julhjälte du är Madelene! Det behövs verkligen eldsjälar som dig!

Stort tack för att du och alla som bidragit räddar julen för så många.

Dela gärna artikeln på Facebook – kanske blir någon inspirerad till att göra något liknande.