Majblomman går på knäna i coronakrisen – förlorat miljoner: ”Drabbar barn som behöver oss”

För första gången på 113 år fick Sverige möta våren utan barn som säljer majblommor. Allt tack vare coronakrisen.

I stället startades en digitalisering av majblomman, en lösning som inte resulterade i samma resultat som den fysiska försäljningen.

Organisationen Majblomman har sedan 1907 arbetat för att motverka barnfattigdomen i Sverige. I hela 113 år har barn i olika åldrar sålt de små blommorna på gator och torg för en god sak.

Men inte i år.

Tack vare coronakrisen fick organsisationen skjuta upp försäljningen och i stället startade man en digital insamling.

Foto: Majblomman/ Janerik Henrikson/TT

Den digitala insamlingen engagerade många men tyvärr har den inte nått samma kaliber som den fysiska insamlingen.

”Vi har fått in nära 7 miljoner kronor digitalt hittills. Fantastiskt, men ska jämföras med de SEXTIOSJU miljoner som alla fantastiska BARN samlade i. förra våren”, skriver organisationen på Twitter och fortsätter:

Eftersom tappet är stort kompenserar organisationen det genom att förlänga insamlingen till 31 maj.

Planen var även att barnen skulle kunna sälja fysiska blommor till hösten, men under tisdagen meddelade organisationen att så inte blir fallet.

”Vi kan inte chansa på att Folkhälsomyndigheten lättar på sina rekommendationer till i höst och vi måste ta vårt ansvar för barn, volontärer och allmänhet”, skriver organisationen på Twitter och fortsätter:

”Att försäljningen ställs in drabbar främst de barn som behöver oss i sin vardag. Lågkonjunkturen slår hårt mot dem, och Majblomman har plötsligt fått svårt att stötta”.

Nu lovar Majblomman att årets blomma kommer hållas i tryggt förvar till år 2021 och att den då kommer att säljas med en till hemlig blomma.