Makens grav grävdes upp – nu kräver förkrossade änkan Ywonne kompensation: ”Inte klokt”

Ywonne Antonsson från Uddevalla fick en chock när hon i förra veckan besökte sin avlidne makes grav, något som Bohuslaningen var först med att berätta.

Det var förra fredagen som Ywonne skulle åka till Sigelhults begravningsplats och besöka sin avlidne makes grav.

Men väl där fick hon en chock.

När Ywonne kom fram till gravstenen såg hon att den var uppgrävd.

– Det var en enorm chock förstås. Vi förstod ingenting, jag mådde psykiskt dåligt, berättar hon för Newsner.

Varken Ywonne eller hennes nuvarande sambo fick tag i någon på kyrkogårdsförvaltningen så bestämde sig för att polisanmäla ärendet på en gång.

– De hade aldrig hört någonting liknande förut, säger Ywonne.

Foto: Privat

Fortfarande i chock och sorg började Ywonne ringa runt i jakten på den ansvariga i kyrkan. Till slut hörde hon av sig till begravningsbyrån hon anlitat för begravningen och fick på den vägen kontakt med en vaktmästare på kyrkogården.

– Då fick jag svaret att ett fel hade begåtts under onsdagen och att graven alltså stått öppen i två dygn. De hade grävt upp fel grav. De skulle ha grävt upp den bredvid, säger Ywonne som fortfarande blir påverkad av att tala om det.

– Det har ju satt sig i kroppen. Det är inte klokt.

”Som om allt börjar om”

Ywonne och hennes nuvarande sambo blev kallade till kyrkohedern i Uddevalla men det ledde ingenstans.

– De sa bara att det var den mänskliga faktorn och att alla kan göra fel. Och det förstår jag, men här är det två personer som öppnar en grav och det måste vara väldigt noga att det går rätt till. De har ju både nummer på graven och namn på stenen.

Foto: Privat

Ywonne försökte förklara för kyrkohedern hur hon och familjen påverkats av händelsen och därför ville ha kompensation för sveda och värk.

– Hon sa bara att hon förstod precis hur vi kände, varpå jag svarade att det rodde jag inte att hon gjorde. Och någon kompensation skulle inte gå att få.

Ywonne berättar att hennes man avled i cancer och att hon vårdade honom i hemmet, där han också fick somna in.

– Vi tog verkligen vara på den där sista tiden och jag hade precis känt att jag kunde besöka hans grav utan att tycka att det var allt för jobbigt. Men nu är det som att allt börjar om igen, säger hon till Newsner.

Beklagar det inträffade

Svenska kyrkans hemsida skriver personalen själva om misstaget.

– Så fort vi fick kännedom om misstaget påbörjade vi förberedelserna för att återställa graven. Vi ringde in extra personal och placerade ut värmetråg för att tina bort tjälen. På morgonen dagen därpå återställdes graven, säger Nicklas Nyström, planerare på kyrkogårdsförvaltningen i Uddevalla pastorat.

– Att öppna en grav på det här sättet är ett rutinuppdrag på kyrkogården. Det ska inte få hända men tyvärr kunde det här misstaget ändå ske. Vi beklagar det inträffade djupt och förstår att det väcker starka känslor.

De skriver också att de ska se över sina rutiner för att förhindra att något liknande händer framöver.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required