Tvillinggraviditeten tog en oväntad vändning – nu vill mamman öka kunskapen kring ovanliga diagnosen

Mindy och Keith gifte sig 2010 och ett halvår senare bestämde sig paret för att försöka få barn.

Men efter 18 månader av försök tvingades Mindy inse att hon kanske inte kunde få barn. De hade ingen aning om varför, men makarna beslutade sig för att åka till sjukhuset för att få hjälp. 

Strax innan det inbokade mötet hände det: Mindy blev gravid. 

Sex veckor senare satt paret på ultraljud och fick ytterligare ett glädjebesked: De väntade enäggstvillingar, två identiska pojkar. 

Men ultraljudet visade också en annan sak som gjorde alla på sjukhuset oroliga.

På bilderna såg man hur en av pojkarna var mycket större än sin bror. Majoriteten av enäggstvillingarna delar på en moderkaka, men 10-15 procent av dessa graviditeter kan leda till obalans i kärlförbindelsen mellan navelsträngarna.

Detta leder i sin tur till att den ena tvillingen blir ”undervätskad”; den får inget fostervatten och har ingen synlig urinblåsa. Den andra tvillingen blir i stället ”övervätskad” och får för mycket fostervatten och stor urinblåsa.

Tillstånd kallas tvillingtransfusions (TTS) och var diagnosen som läkarna gav Mindy och Keith. Om tvillingtransfusionen inte behandlas kan den leda till att en eller båda fostren dör inuti livmodern.

TTS Foundation

Mindy fördes till Cincinnatis barnsjukhus, en av de få sjukhus i USA där det finns utbildad personal som kan behandla TTS med laser.

Syftet med denna laserkirurgi är att stoppa blodfördelningen mellan tvillingarna i hopp att rädda dem båda.

Enligt Karolinska sjukhuset överlever bägge fostren i mer än 50 procent av fallen om de behandlas med denna typ av laser. Ett foster överlever i mer än 80 procent av fallen, med laserbehandling. 

Den 17 juli 2012, efter 18 veckor i sängläge, föddes tvillingbröderna Christian och Connor via akut kejsarsnitt.

TTS Foundation

Christian vägde bara 1,5 kilo medan Connor var lite större och vägde cirka 2 kilo. 

”Jag fick 2 omgångar av steroidtillskott för att hjälpa mina pojkar utveckla sina lungor innan de föddes och jag är tacksam för alla som stöttat oss under denna behandling”, skriver Mindy på Crowdrise.

TTS Foundation

Efter nästan en månad på intensiven fick både pojkar åka hem, utan några komplikationer. Nu, fyra år senare, Mindy beskriver Christian och Connor som utåtriktade och busiga små pojkar. 

”Vår famillj obbar nu med att öka medvetenheten om TTS försöker erbjuda stöd till alla som går igenom samma sak”, säger Mindy. 

Titta gärna på videon nedan för att träffa denna fantastiskt starka familj och gärna deras berättelse vidare, så att vi tillsammans kan för öka medvetenheten om tvillingtrasfusions (TTS).