Man låg utslagen på perrongen i minusgrader – Timmy var den enda som agerade: ”Riktigt jävla besviken”

Timmy Borg hade precis slutat sitt nattpass som lokförare när han såg en utslagen man ligga på plattformen i minusgrader.

Trots det var det ingen som agerade. Nu ryter Timmy ifrån.

I förra veckan var Timmy Borg på väg hem från sitt nattpass som lokförare. När han går över perrongen lägger han plötsligt märke till en man som ligger utslagen på marken i minusgrader.

Timmy berättar att mannen har arbetskläder på sig, ett headset med hörselkåpor och att det ligger verktyg på platsen.

 – Jag har ett förflutet som ordningsvakt och väktare så jag säkrar platsen, ser till att det inte ligger kanyler, finns vapen eller tomma glasflaskor i närheten. Men det gör det inte, så jag sätter mig vid honom och skakar honom försiktigt i axlarna för att se om han är kontaktbar, berättar Timmy för Newsner.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT/ Privat

Mannen vaknar inte, så Timmy försöker igen.

– Han vaknar inte. Men jag förstår att han är vid liv, han stönar lite och grimaserar, säger Timmy.

Timmy ringer till SOS Alarm och berättar att han behöver en bil till perrongen. En ambulans skickas till platsen och snart lyckas ambulanspersonalen väcka liv i honom.

Ingen annan agerade

Timmy gjorde det han kunde men det är en sak som grämer honom än idag. En vanlig morgon passerar hundratals människor på samma perrong, trots det, var det ingen som hjälpt mannen.

Bara 30 meter framför honom passerade en annan lokförare samma man utan att agera och förmodligen flera andra människor innan honom, menar Timmy, som själv beskrivit händelsen i ett inlägg på Facebook.

Jag är besviken, riktigt jävla besviken.Jag är på väg hem från nattjobb och går vid Gävle centralstation på…

Posted by Timmy Borg on Tuesday, January 25, 2022

”Jag är besviken, riktigt jävla besviken.Jag är på väg hem från nattjobb och går vid Gävle centralstation på plattformen. klockan är 7 på morgonen och i en kur ligger en man på marken framför en bänk, utslagen och okontaktbar. Det är -1 grader, snö och frost på marken. Den här vägen går säkert hundratals lokförare och tågvärdar varje dag och faktum är att bara 30 meter framför mig gick en annan lokförare. Han såg mannen innan mig men gick förbi som om inget hade hänt”, skriver han i inlägget.

– Det är som att folk stänger av sin empati när de inte känner igen personen och det har gjort mig väldigt, väldigt arg.

”Någons son eller dotter”

Timmy berättar att han själv blivit uppfostrad till att hjälpa andra människor, oavsett vem personen är.

– Jag har fått höra det sedan barnsben att oavsett vem personen är så hjälper man till. Ligger en person till synes utslagen på marken, kontrollera.

Timmy har fått mycket respons på sitt inlägg, många blir bestörta över det faktum att människor bara gick förbi, andra hyllas Timmy för hans insats.

– Jag vill att alla ska förstå att det inte behöver handla om varken droger eller alkohol, det kan vara av hälsoskäl. Man kan kollapsa ändå, rätt som det är så kan det vara du som ligger där, säger han till Newsner.

Han fortsätter:

– Personen som ligger på marken är någons son eller dotter, någons mamma eller pappa. En bror eller en syster. Okej, vågar man inte gå fram på grund av rädsla för sin egen säkerhet, då förstår jag det. Men ring SOS och larma. Det är du nästan skyldig till, det kan du göra på vägen om du har så jävla bråttom, säger han.

Så här får det bara inte gå till. Vi måste ta hand om varandra. Sprid gärna Timmys viktiga ord vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required