Många skaffade husdjur under pandemin – nu dumpas de åt sitt öde i naturen: ”Inte tid längre”

Under coronakrisen, när folk höll sig i hemmet, var det många som valde att skaffa sig ett fyrbent sällskap.

Men nu dumpas allt fler djur åt sitt öde i naturen, rapporterar P4 Kronoberg.

Efterfrågan på hundvalpar och kattungar ökade lavinartat under pandemin. Folk höll sig i hemmet och allt fler hade tid för ett lurvigt sällskap.

På kattstall runt om i landet märkte man snabbt att intresset för att adoptera en katt ökade. Men redan då var man orolig för att intresset snart skulle svalna i takt med att livet återgick till det normala, något P4 Stockholm rapporterat om.

Och det verkar som att oron var befogad. De senaste veckorna har flera djurorganisationer slagit larm om att husdjur dumpas ute i naturen.

”Det här är vad som händer”

Bland annat har Therese Bergman från Örebro som driver den ideella föreningen Smådjurschansen sett en ökning av omplaceringar av kaniner.

Men det är inte bara folk som ringer in och ber om en omplacering. I flera fall dumpas kaninerna i naturen och lämnas åt sitt öde och det är inte alltid de hittas i tid, något Therese skriver om i ett inlägg på Facebook.

Det här är vad som händer när folk släpper ut sina kaniner.Som ni vet så är det oerhört mycket hemlösa och dumpade…

Posted by Smådjurschansen on Sunday, August 1, 2021

”Det här är vad som händer när folk släpper ut sina kaniner. Som ni vet så är det oerhört mycket hemlösa och dumpade kaniner detta år. Igår fick vi larm om denna lilla kanin som behövde hjälp. Det visade sig dock att den lille var i så dåligt skick att den fick tas direkt till veterinären för avlivning. Hen hade två brutna ben och var full av fluglarver. För att förhindra att sådant här fortsätter hända så är det viktigt att kunskapen och statusen kring kaniner ökar samt att fler får reda på att vi finns och tar emot kaniner för omplacering. Berätta för dina vänner, bekanta, släktingar och klasskamrater om oss; sprid ordet. Inga kaniner ska behöva gå ett så smärtsamt öde till mötes så som denna lilla ängel fick göra”, skriver hon i inlägget.

Katter blir övergivna

Men det är inte bara kaniner som dumpas ute i det fria. Nu larmar kattstall om att även katter blir övergivna av sina ägare.

P4 Kronoberg har pratat med länets kattstall som för tillfället är helt fullt. Det tror man beror på att många skaffade ett husdjur utan att förstå vad det skulle innebära.

– Många skaffade husdjur när de var ensamma och nu har samhället öppnat upp och då tycker man inte att man har tid med det här djuret längre och då är det en enkel lösning att bara dumpa dem, säger Pia Lindkvist, ordförande på djurens vänner i Växjö.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);