Mannes brev till tonåringarna som orsakade hans familjs död rör nu en hel värld

I december i år skakades Gatlinburg, Tennessee av våldsamma bränder. Över 170 människor skadades och 14 personer omkom,enligt rapporter. Efter händelsen har två tonåringar gripits, misstänkta för att ha orsakat branden. De riskerar nu upp till 60 års fängelse.

En av dem som förlorat drabbades värst var Michael Reed, han förlorade sin fru och sina två döttrar i katastrofen.

Det hade inte varit svårt att se hur Michael skulle reagerat med ilska, ja til och med hat efter en sådan fruktansvärd förlust. Han vägrade dock precis exakt det i stället skrev han ned sin tankar i ett brev till personerna bakom dådet – där han erbjuder dem sin förlåtelse. 

Brevet sprids just nu över hela världen och miljoner har inspirerats och imponerats av Michaels enorma hjärta. Jag är långt ifrån en troende person men även om Michael tar avstamp i sin religiösa tro är det här för mig en viktig påminnelse om vad verklig förlåtelse och medmänsklighet faktiskt är. 

”Till 2 de tonåringarna som startade bränderna…

Människor stannar mig på gatan varje dag och frågar mig samma fråga: ”Vad kan vi göra för dig?”

Mitt svar har varit samma varje gång: ”Älska de som är dig närmast lite mer. Hålla dem lite hårdare. Ta inte ett enda ögonblick för givet.”

När jag fick höra att ni häktats förra veckan satt jag länge i tystnad. Ni kan vara för ung för att förstå detta, men även i denna tragedi kan jag känna Gud med mig och min son. Jag har känt min fru och mina döttrar från himlen. Jag har sett dem ge mig tecken på att de ser ner på oss. De är glada. De känner frid. De är tillsammans.

Som människor, är det ibland svårt att visa nåd. Vi har agg. Vi är arga. Vi pekar finger och känner att vi måste lägga skulden någonstans. Det är den mänskliga naturen och helt förståeligt. Men jag uppfostrade inte mina barn att leva med hat. Jag lärde inte mina flickor eller min son att peka finger åt andra. John 8:7 säger ”Låt den som inte har syndat kasta första stenen.”

Förlåtelsen är inte till för er. Det är för mig. Det är för min son. Det är för Constance, Chloe, och Lily. Det är för samhälle, som alla förlorat så mycket i denna tragedi.

Jag, liksom otaliga andra, har förändrats för alltid på grund av dina handlingar. Det är upp till dig att söka Guds förlåtelse. Jag hoppas en dag du kan söka det och leva i frid.

Jag förlåter dig. Min son förlåter dig. Min fru och mina vackra flickor förlåta dig. Vi vet att du inte menade att detta skulle ske. Vi vet att du skulle ta allt tillbaka om du kunde.

Vi kommer att be för dig. Varje dag. Vi kommer att be för dina föräldrar och din familj. Varje dag. Vi kommer att be för din frid. Vi kommer att visa dig nåd. Varför? Eftersom det är vad Jesus skulle göra.

Tro hopp kärlek…

Den största av dessa är kärlek.”

Michael hade kunnat hata i hela sitt liv och ingen hade kunnat anklaga honom för det, men det han gör i stället tror jag kommer att ge både honom och de som läser hans ord något så otroligt mycket mer värdefullt och viktigt! Dela gärna om du håller med.