FOTO: TV4/TT Nyhetsbyrån

Marcus Oscarsson: ”Vill se fler årsrika och erfarna politiker på bestämmande positioner”

I måndags presenterade nygamla statsministern Stefan Löfven sin nya regering, där bland annat Magdalena Andersson får fortsatt förtroende som finansminister och Margot Wallström som utrikesminister. Noterbart är att enbart en person i hela regeringen har fyllt 65 år eller mer, det är Hans Dahlgren, 70, som blir EU-minister.

Det är alldeles för få, tycker Marcus Oscarsson, politisk expert i TV4.
– Jag vill se fler årsrika och erfarna politiker, säger han i Nyhetsmorgon.

 

Foto: Wikimedia Commons

Den nya regeringen innehåller flera välbekanta namn som Margot Wallström, Anders Ygeman, Mikael Damberg och Magdalena Andersson – men också ett par doldisar som Amanda Lind och Jennie Nilsson.

Gemensamt för alla utom en person (Hans Dahlgren) är att de är under 65 år. TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson hade gärna sett fler äldre i regeringen.
– Det är alldeles för mycket ungdomar. Jag vill ha lite mer som i USA, lite mer årsrika och erfarna politiker. Någon som har varit med lite längre, säger Oscarsson i Nyhetsmorgon.

Och fortsätter:

– Alltså, Stefan Löfven, vad är han? 61 år? Han är rena rama bebisen om vi jämför med amerikansk politik åldersmässigt.

”Finns en koppling mellan klokhet och erfarenhet”

Oscarsson menar att regeringen inte speglar befolkningen i stort.
– Jättemånga av Sveriges är mellan 60-65 år, men det finns väldigt få av dem i politiken. Och det tycker jag är ett problem.

Det har blivit ett för stort fokus på ungdomar samtidigt som erfarenhet undervärderas, anser Oscarsson.
– Jag vill se fler äldre i politiken. Inte minst damer. Det finns en koppling mellan klokhet och erfarenhet. De som är väldigt underrepresenterade i politiken idag är de erfarna personerna, säger Oscarsson.

Dela gärna vidare artikeln om du också vill se fler äldre och erfarna politiker på bestämmande positioner!