Marcus Oscarssons hårda kritik mot Försäkringskassan – efter nya granskningen: ”Slår mot samhällets svaga”

Flera av Försäkringskassans avslagsbeslut har stora brister, enligt en ny granskning.
Många drabbade kan felaktigt kan ha blivit utan sjukpenning eller aktivitetsersättning, uppger Sveriges Radio.
Nu ger TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson sin syn på saken.

Försäkringskassan har varit i fokus för journalistisk granskning den senaste tiden.

Nyligen uppmärksammades myndighetens förehavanden i SVT:s ”Uppdrag granskning” – där tv-tittarna bland annat fick möta Marie-Louise som lever med svåra magsmärtor och kräkningar dagligen. Läkare sjukskrev henne för fem år sen och hon fick sjukpenning – men nyligen drogs detta in av Försäkringskassan. De menade att hon nu ska söka ett ”normalt förekommande arbete”. Samtidigt har Arbetsförmedlingen meddelat att Marie-Louise är för sjuk för att arbeta.

Nu har Inspektionen för Socialförsäkringen tittat närmare på Försäkringskassans avslagsbeslut – och de har hittat stora brister, uppger Sveriges Radio.

Försäkringskassan
Foto: TT

Enligt Inspektionen för Socialförsäkringen är otydligheten stor hos myndigheten. Elva procent av Försäkringskassans avslagsbeslut har sådana brister i sin utredning att det sannolikt kan ha påverkat Försäkringskassans beslut, enligt inspektionen.

– Det är problematiskt, säger projektledaren Louise Grönqvist på Inspektionen för Socialförsäkringen till Sveriges Radio.

Marcus Oscarsson: ”Bristerna slår mot samhällets svaga”

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson riktar nu kritik mot Försäkringskassan – efter Inspektionen för Socialförsäkringens nya statistik.

– Bristerna hos Försäkringskassan slår mot samhällets svaga och är mycket allvarliga. Det handlar om personer som drabbats av något av det värsta man kan tänka sig – nämligen sjukdom – och då är behovet av statens stöd stor. Att få stödet är en lagstadgad rättighet, skriver Marcus Oscarsson på Facebook.

Foto: Youtube/TV4

Han menar att detta i längden kan skada medborgarnas förtroende till myndighets-Sverige och även staten – och att det inte bara är tilliten hos de som är sjuka och är direkt berörda av Försäkringskassans beslut. Även alla medmänniskor som värnar om de som drabbas av sjukdom och inte får gehör från myndigheten, kan i längden få minskat förtroende för staten, menar han.

Nu vill han se politiska krafttag.

– Det är mycket viktigt att man från politiskt håll tar tag i detta för att åtgärda de allvarliga bristerna hos Försäkringskassan som är en myndighet som ligger under Socialdepartementet, skriver Oscarsson.

Här kan man ta del av hela Marcus Oscarssons inlägg:

Drabbar samhällets svagaste:FÖRSÄKRINGSKASSAN FÖLJER INTE LAGENDetta slår Inspektionen för Socialförsäkringen fast i…

Posted by Marcus Oscarsson on Monday, March 29, 2021

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required