Mardrömsbeskedet för svenska nöjesparkerna – får inte öppna i sommar: ”Helt overkligt”

Astrid Lindgrens Värld, Furuvik, Liseberg eller någon annan nöjespark gapar tomma i sommar.
I dag kom regeringen med beskedet att samtliga nöjesparker måste hålla stängt.
Aktörerna räknar med att tappa miljarder i intäkter, samtidigt som tusentals sommarjobb för ungdomar går förlorade.

Regeringen har tidigare beslutat om förbud mot att fler än 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Det har i sin tur ställt till det med problem för många av Sveriges nöjesparker.

Nöjesparker får inte öppna

Då parkernas tivolidelar faller under ordningslagen och därmed förordningen om allmänna sammankomster tillåts inte fler än 50 personer samlas. Nöjesparkerna har under våren haft en förhoppning om att det skulle göras ett undantag.

liseberg
Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Men i dag kom regeringen med beskedet att så inte blir fallet.

– Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Kolmården är en av alla parker som inte omfattas. De kommer få ha sin djurparksdel öppen i sommar, samtidigt som deras tivolidel inte får ta in fler än 50 personer.

”Slår enormt hårt”

Nöjesparkerna räknar nu med att tappa miljarder i omsättning. Liseberg är en av dessa, och redan i maj varslade de 95 av sina 400 anställda samtidigt som tre fjärdedelar av personalen redan är korttidspermiterade.

Regeringens nya besked tas inte emot väl.

– Vi har vidtagit enorma åtgärder och anser att vi kan öppna på ett säkert sätt. Alla andra länder i Europa har en öppningsplan för nöjesparkerna, vi tänkte nog att även vi kunde få ett positivt besked. Det här var inte vad vi väntade oss, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, till Aftonbladet.

Gröna Lund
Foto: Henrik Holmberg / TT

Parks and Resorts äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.
Koncernchefen Christer Fogelmarck beskriver beskedet som ”helt overkligt” och skänker sina tankar till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få några sommarjobb.

Kritik mot regeringen

Han köper inte regeringens motivering att lättnaderna i restriktioner som förekommit inför sommaren får räcka.

– Varför ska vissa ges lättnader och andra inte? Varför är det okej att sitta och trängas på ett flygplan eller på stranden, eller resa runt i landet, men inte att gå in på en anpassad parkverksamhet, säger Fogelmarck till Aftonbladet.

Vad tycker du om regeringens besked att hålla nöjesparkerna stängda i sommar? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required