Mardrömsbeskedet: polisen sparkar personal för att spara 100 miljoner

I år ska 100 miljoner kronor sparas i polisens södra region, detta för att budgetramen inte kommer att räcka till. Resultatet av besparingarna blir en minskad polisstyrka, vilket sprider oro i landet. 
– 90 procent kommer att få hämtas hem när det gäller personalkostnader, säger Monica Hallberg, ekonomichef för Region syd.

2017 blir ett tufft år för polisen i södra Sverige. På grund av kostnader som tillkommit kommer budgetramen inte att räcka till och därför blir man tvungen att skära ner på personal. 
– 90 procent kommer att få hämtas hem när det gäller personalkostnader. En mindre del kan sparas när det gäller drift, till exempel utbildningar, drivmedel och resor, säger Region syds ekonomichef Monica Hallberg till SVT.

Bildbyrån

Budgeten för Region syd var under 2016 knappt tre miljarder kronor, trots det fick man ett överskott på cirka 30 miljoner kronor på grund av försenade rekryteringar. Men överskottet täcker inte de kostnader som tillkommit inför 2017, och enligt beräkningar krävs besparingar på mellan 70 och 90 miljoner. 
– Vi tar med oss pengarna in i år 2017. Men budgetramen för i år kommer inte att räcka till. Vi såg tidigare att vi kanske behövde spara 40-50 miljoner i år, men det har tillkommit kostnader, säger Monica Hallberg. 

Besparingarna innebär att flera inom polisstyrkan i södra Sverige, bland annat Kalmar och Kronobergs län, kommer att bli av med jobben. Men Monica Hallberg menar att budgeten varit i balans de senaste två åren.
– Jag vet att situationen för många poliser är tuff. Men vi har klarat av att hålla ekonomin i balans, säger hon.

Dela gärna om du tycker att polisens nedskärningar är oroväckande.