Margot Wallström avgår som utrikesminister – här är hennes förklaring

Utrikesminister Margot Wallström avgår.

Det uppger DN vid 15-tiden på fredagen.

För tidningen berättar Wallström (S) öppenhjärtigt om beslutet.

Wallström, 64, som varit en del av S-MP-regeringen i fem år, säger att hon meddelat beslutet till statsminister Stefan Löfven.

– Jag har meddelat statsministern att jag vill avgå i närtid, säger hon till DN.

Hon anger familjeskäl som förklaring till sitt beslut att lämna regeringen.

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda.

”Jag lämnar med stolthet”

Wallström har varit i politiken i över 40 år och var bland annat med och tog in Sverige i FN:s säkerhetsråd. Hon har i Löfvens regering som utrikesminister haft ansvar för Utrikes- och säkerhetsfrågor, folkrätt samt demokrati och mänskliga rättigheter.

– Jag lämnar med stolthet. Jag tycker att vi har uträttat viktiga saker. Sen är det alltid ett vemod. Efter den här tiden tycker man att man börjar kunna det här. Men man måste också veta att allting har sin tid och sin ände. Där är vi nu, säger Wallström till DN.

Varit minister under tre olika statsministrar

Wallström blev riksdagsledamot redan 1979 och har varit minister under tre olika statsministrar. 1994-1996 under Ingvar Carlsson var hon kulturminister, och under Göran Perssons regering hade hon posten som socialminister. Därefter har hon arbetat mycket i utlandet, och bland annat varit FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

De senaste fem åren har hon alltså tjänstgjort som utrikesminister i Stefan Löfvens S-MP-regeringar.

STOCKHOLM 20190820 Utrikesminister Margot Wallström (S) håller pressträff på UD i samband med Irans utrikesminister Javid Zarif besök i Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så här meddelar Wallström själv sin avgång via Facebook:

https://www.facebook.com/margot.wallstrom/posts/2372565482792501

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna