Marie Fredriksson är död – blev 61 år

Marie Fredriksson är död. Det uppger hennes management i ett pressmeddelande.

Den folkkära artisten och låtskrivaren, som bland annat nådde stora internationella framgångar med Roxette, blev 61 år.

Marie Fredriksson släppte sitt första album som 26-åring. Utöver solokarriären hade hon en lång och framgångsrik karriär med Roxette, som hon grundade tillsammans med Per Gessle och ledde till hennes stora internationella genombrott.

Nu har den folkkära artisten avlidit, 61 år gammal.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver managern Marie Dimberg i ett pressmeddelande enligt Expressen.

Marie Fredriksson är död

Roxette räknades som ett av världens största popband och har sålt upp emot 70 miljoner skivor. Med hits som ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love”, ”Joyride” och ”The Look” toppade duon hitlistor världen över.
Roxette har även toppat den amerikanska Billboardlistan fyra gånger.

Marie Fredriksson. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri

Hösten 2002 blev Marie Fredriksson svårt sjuk. Läkarna upptäckte en hjärntumör och behandlingen därefter blev lång och smärtsam.

Fredriksson släppte albumet ”The Change” 2004, vilket handlar om hennes upplevelser kring sjukdomen, och två år senare friskförklarades hon.

Slog igenom med Roxette

2009 återförenades Fredriksson med Per Gessle för att turnera med Roxette och året efter sjöng duon på kronprinsessan Victorias bröllop. 2013 uppträdde hon även på prinsessan Madeleines bröllop med låten ”Ännu doftar kärlek”.

För tre år sedan slutade Roxette att turnera på inrådan av Marie Fredrikssons läkare.

– Det är slitigt. Marie orkar inte turnera mer, sa Roxettes manager Marie Dimberg då.

Blev 61 år

I självbiografin ”Kärleken i livet” som kom ut 2015 skrev Marie Fredriksson bland annat om livet med sjukdomen.

”Äntligen känns det som att jag har förlikat mig med att jag har en strålskada att leva med. Att det var så här det blev. Jag har förlorat många år genom sjukdomen. Och det är dessutom en sorg att åldras. Men varje dag tänker jag att jag är tacksam att jag sitter här. Och att jag fortfarande kan sjunga”, skrev Fredriksson.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Marie Fredriksson lämnar efter sig maken Mikael och två barn. Hon blev 61 år.

Vila i frid.