Foto: Facebook/TT

Marit Paulsen bryter tystnaden – L-veteranens besked i regeringsfrågan

Efter Liberalernas omsvängning i regeringsfrågan.
Nu uttalar sig förra Europaparlamentarikern Marit Paulsen för första gången om nya beslutet, i en intervju med liberala magasinet Nu.

Det var på söndagen som Liberalernas partiråd antog partiledningens förslag om att arbeta för en borgerlig regering efter valet 2022. Detta även om stöd från Sverigedemokraterna krävs.

En seger för partiledaren Nyamko Sabuni som ville se just detta utfall.

Stockholm 20210328 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni möter pressen sedan partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) i dagarna kritiserat beslutet. L har den senaste mandatperioden förhandlat budget med regeringen inom ramen för det så kallade januariavtalet.

Och Liberalerna är splittrat i frågan. Flera ledande företrädare för partiet har förespråkat att partiet inte ska förhandla med SD. En av dessa är Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet och L:s andre vice ordförande.

– När man förhandlar söker man gemensam åsikt och då måste man jämka sig. Då måste vi flytta oss åt deras håll och de åt vårt håll. Ibland innebär det också att man tar från ett ställe och ger till ett annat. Därför är det bäst att hålla sig undan från förhandlingar med sådana som tycker helt annorlunda, sade Nylander till SVT inför partirådet.

Nu slår en av partiets mest kända företrädare näven i bordet – och förklarar tydligt hur hon ser på Liberalernas nya inriktning.

Marit Paulsen, 81, var partiets Europaparlamentariker från 1999 fram till 2015. I sin sista valkampanj gick hon fram under slogan ”rätt tant för jobbet”.

Ikväll kl. 20:30 i SVT2 kan du se rätt tant för jobbet frågas ut i Toppkandidaterna. Rösta den 25:e maj, rösta på Marit Paulsen!#folkpartiet #eupol #svpol #därförfolkpartiet #rättantförjobbet

Posted by Liberalerna on Tuesday, May 13, 2014

Hon är hedersdoktor vid såväl Chalmers tekniska högskola som Sveriges lantbruksuniversitet.

”Isoleringen av SD har misslyckats”

Nu ger hon alltså sin syn på Sabunis nya besked om att bilda en borgerlig regering efter valet. Paulsen, som fram till 1998 var med i Socialdemokraterna, ger sitt stöd till L:s omsvängning i regeringsfrågan.

– Beslutet på Liberalernas partiråd att arbeta för en ny och borgerlig regering, som är beredd att söka samsyn med riksdagens alla partier är bra för vårt land. Isoleringen av SD har misslyckats och bidragit till att öka stödet för dem, inte minst på landsbygden. Jag vet själv hur det ser ut kring mina hemtrakter i Dalarna, säger Paulsen till det liberala nyhetsmagasinet Nu.

STOCKHOLM 20201011 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) inför söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. Foto: Jessica Gow / TT

Paulsen menar att det är viktigt för L att även ha en politik för landsbygden.

– Beslutet är fattat och nu krävs sammanhållning, generositet och respekt från alla sidor. En upprepning av debatten inför höstens landsmöte måste undvikas. Nu krävs samling inför valet nästa år, säger Marit Paulsen till Nu.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required