Matcentral för behövande utsattes för sabotage – då agerade svenska folket: ”Otroligt värmande”

Stadsmissionens matcentral i Örebro utsattes under helgen för ett sabotage.

Någon gång under helgen har strömmen till Matcentralens kyl och frysrum kapats och mat, som kunde mättat hundratals magar, har gått förlorad.

Matcentralen i Örbro tar till vara på matsvinn från mataffärer och ger till behövande. Det kan handla om varor med kort datum, felmärkta varor eller överblivna varor som inte gått åt i butik.

Efter kvalitetskontroll går varorna ut i Matmissionens ”butik”, dit medlemmar kan gå för att hämta en gratis korg med mat i veckan.

– Medlemmar hos oss är personer i ekonomiskt och social utsatthet. Personer som befinner sig i fattigdom, lever i hemlöshet eller har ett pågående missbruk. Nu är det också en stor grupp människor från Ukraina som lever på dagersättning, säger Jonas.

LÄS MER: Eldsjälen Åsas fina gest – bjöd in hemlösa till middag på restaurang: ”Alla behöver bli sedda”

Verksamheten utsatt för sabotage

Men under helgen utsattes verksamheten för sabotage.

I fredags kväll när personalen på matmissionen i Örebro gick hem för dagen så var allt under kontroll. Men när de gick tillbaka till arbetet på måndag morgonen var strömmen till kyl och frysrum av och temperaturerna uppe på noll.

– Vi vågade inte chansa och gjorde extra temperaturmätningar på varorna och insåg ganska snart att vi kommer behöva kassera all mat och det var ganska mycket. Vi talar om 250 kilo korv, 400 färdigrätter, 30 kilo fläsk och 10 kilo nötfärs. Hundratals kilo mat som skulle ha gått till människor i utsatthet, säger Jonas Andersson på Örebro stadsmission till Newsner.

Foto: Magnus Wahman, Stadsmissionen Örebro/TT

Ledsen och arg

Efter att en tekniker varit på plats och konstaterat att någon utifrån kapat strömmen till kyl och frys blev Jonas och övrig personal bestörta.

– Man blir ledsen och arg, säger han.

Personalen bestämde sig för att dela med sig av händelsen i sociala medier, vilket blev början på vändningen.

Ljuset i mörkret

Hundratals människor började engagera sig i fallet och allt från provat personer till företag började erbjuda sin hjälp.

LÄS MER: Restaurangchefen Diana håller öppet på julafton – för att bjuda hemlösa på julbord: ”Vill bidra”

Enligt Jonas har de redan fått in tiotusentals kronor och företag från hela Sverige har hört av sig och vill hjälpa till att ersätta maten.

– Det är otroligt värmande mitt i allt det här trista. Ikea kommer donera hundratals kilo mat, Orkla vill skänka två lastpallar med risgrynsgröt. Även Arla erbjuder sin hjälp och kör hela vägen från Jönköping med fyra lastpallar med mat. Det värmer att se det engagemanget, säger Jonas till Newsner och tillägger:

– Vi vill säga stort tack till alla som engagerat sig.

Exit mobile version