Sjuksköterskans gripande ord inifrån sjukhuset: ”Vi är vana att kunna rädda liv – inte lägga folk i säckar”

Dag ut och dag in året om, arbetar sjukvårdspersonal för att rädda livet på människor som blivit sjuka eller skadat sig.

De är vana att arbeta under stressade och pressade situationer. Men coronavirsuet har skruvat upp tillvaron ytterligare. Så mycket att flera vittnar om att sjukhusen numera liknar krigszoner.

Matilda Nygren arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm och är en av dem som varje dag möts av patienter som är svårt sjuka i covid-19.

I en videdagbok för SVT Nyheter berättar hon om hur hennes arbetssituation har förändrats sedan coronaviruset slog till i Sverige.

”Jag började mitt arbetspass med att lägga en människa i en vit säck med gul biohazard tejp för att varna för farligt innehåll. Det är så sjuk, det är så jävla sjukt. Vi är vana att kunna rädda liv, vi är inte vana att lägga folk i säckar på det här viset”, säger hon i videon.

”Det tog så hårt på mig”

Matilda berättar om att tempot på arbetsplatsen är så högt att hon inte ens hinner ge en av patienterna, som nyss vaknat upp ur medicinsk koma, ett glas vatten.

Under Matildas arbetspass ser hon människor i respiratorer som kämpar för sitt liv, hon ser sjukhusväggar och kollegor som svettas i skyddsutrustning.

En kollega till Matilda berättar om att de har fått ett nytt dokument från sjukhuskyrkan, ett dokument som ska vara till hjälp när de tar avsked av patienter nu när inte anhöriga kan delta.

”Hon sa, Matilda nu är vi inte bara sjuksköterskor utan också präster. Och det tog så himla hårt på mig”, berättar hon.

Just nu vet inte Matilda hur länge hon och hennes kollegor kommer arbeta under dessa förhållanden, men framtiden oroar henne.

”Man applåderar åt oss som hjältar, det är jättefint. Men sen då, när allt återgår, när vi inte är hjältar längre. Kommer vi fortsätta gå på knäna som vi gör nu?”

Matildas ord är verkligen gripande. Vi alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen och underlätta för all sjukvårdspersonal.

Vi kommer bara kunna stoppa viruset om vi hjälps åt.

Dela för att sprida Matildas hjärtskärande ord vidare.