Mats Knutson drabbad av allergichock i SVT:s direktsändning – här är sanningen bakom bilderna

Plötsligt svullnade ansiktet upp – i direktsändning.
SVT-profilen Mats Knutson, 56, drabbades av en allergichock mitt under Aktuellt.
Nu berättar han sanningen bakom bilderna i tv.

Det var mitt under måndagskvällens ”Aktuellt”-sändning vid 21.00 som Knutson plötsligt förändrades i direktsändning. I en intervju med SVT Nyheter berättar han bakgrunden till chockbilderna.

Mats Knutson. Foto: Johan Fredriksson/Wikimedia commons

SVT-profilen Mats Knutson är en av de mest rutinerade politiska expertkommentatorer vi har i landet. I 18 års tid har han innehaft den rollen i tunga nyhetsprogram som Aktuellt och Rapport.

Han har också programlett flera partiledardebatter och olika utfrågningar i public service-kanalen, såsom här inför valet 2014 tillsammans med kollegan Anna Hedenmo.

Anna Hedenmo och Mats Knutson inför den avslutande partiledardebatten i SVT den 12 september 2014. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Knutson är gift med journalisten och reseprofilen Lottie Knutson, och tillsammans har de fyra barn. Lottie var förmodligen en av alla de hundratusentals tv-tittare som slog igång SVT2 på tv:n på måndagskvällen, då Mats Knutson skulle analysera kanalens ”halvtidsintervju” med Centerpartiets ordförande Annie Lööf.

Men någonting gick snett i sändningen.

Foto: TV4/Youtube

I direkt anslutning till intervjun med Lööf förklarade SVT:s nyhetsankare att Knutsons utseende förändrats.

– Innan vi går in på intervjun, tänkte jag bara säga att du har precis fått en allergisk reaktion, så du är lite svullen i ansiktet. Men du mår okej va? sade programledaren Cecilia Gralde i direktsändning.

Mats Knutson svarade:

– Det ska gå bra tror jag.

Innan han fick frågor om SVT:s partiledarintervju med Annie Lööf (C).

Foto: SVT

Till den egna kanalen förklarar han efter sändningen att han mår bra.

– Jag mår bra nu. Det var en allergisk reaktion på det jag åt i kväll. Jag har fått i mig något jag inte tål men jag vet inte vad, säger Mats Knutson till SVT Nyheter.

Foto: SVT

Han berättar att detta var någonting som inträffade kort före sändningen. Ändå ville han inte stryka sin punkt i programmet, och tog sig igenom frågorna i Aktuellt-sändningen.

– Jag svullnade upp och det var på väg tillbaka i sändningen jämfört med hur det var tidigare i kväll. Men jag bad dem att inte ta några närbilder i dag.

Enligt Knutson själv hör allergireaktionen inte till vanligheterna – särskilt inte i direktsänd tv. Däremot var han med om något liknande för ett gäng år sedan.

– Nej, men jag har varit med om det för 5-6 år sedan. Då drabbades jag av en likadan reaktion. Inte heller då lyckades jag ta reda på vad det var. Jag lyckades inte identifiera vad jag hade reagerat på. Men det är länge sedan nu.

Krya på dig, Mats!

Dela gärna vidare inlägget för att skicka era styrkekramar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required