MC-knuttarna tar ställning genom starkt initiativ: ”Det är macho att stå upp för kvinnor”

Kent Revedal var trött på att höra om mäns våld mot kvinnor, och ville slå slag i saken för att motarbeta det. Då Kent kör motorcykel tog han initiativet tull att starta ”Talita run”, ett MC-race som går ut på att samla in pengar till utsatta kvinnor.

– Många ser oss med våra hojar och skinnvästar som traditionellt macho, och jag tänkte att varför inte använda den här machokulturen för att visa vad som verkligen är macho – att stå upp för kvinnor och deras frihet och rättigheter, säger Kent Revedal till Aftonbladet.

Talita är en ideell förening som ordnar skyddat boende och långsiktigt stöd åt kvinnor som utsatts eller utsätts för våld och hot, men också trafficking. När Kent Revedal från Stockholm fick höra talas om föreningen ville han göra något för att hjälpa dem.

Efter en stunds funderande kom han på idéen att anordna ett ”race” i form av motorcykelkortege genom Stockholm, där alla pengar de samlar in går till arbetet för att hjälpa utsatta kvinnor.

”Viktigt att män protesterar”

”Talita Run” har varit en årlig tradition sedan 2014, där cirka 250 MC-förare från olika klubbar eller fristående varit med. Vid varje tillfälle har man samlat in cirka 30 000 kronor.

Kent menar att det är extra viktigt att just män höjer sina röster för kvinnor.

– Det är ju framför allt män som utövar våld och utnyttjar kvinnor. Och därför är det viktigt att vi som män tar ansvar och protesterar och säger att det här inte är okej, säger han till Aftonbladet.

Posted by Kent Revedal on Wednesday, 31 October 2018

Föreningen Talita, som arbetar med att skydda kvinnor, är tacksamma över MC-förarnas initiativ.

– Det har dels inneburit att vi fått ekonomiska medel, vilket är oerhört betydelsefullt eftersom vårt arbete vilar på enskilda donationer. Men det betyder också mycket att de här männen vågar ta ställning mot våld mot kvinnor , säger Josephine Appelqvist som är en av grundarna av Talita, till Aftonbladet.

Foto: Lars Pehrson/TT. OBS: Bilden är tagen vid en annan MC-kortege och har ingenting med Talita att göra.

Vi behöver fler initiativtagare som dessa MC-förare som visar att vld mot kvinnor inte är okej. Dela gärna för att sprida budskapet.