MC-knuttarnas fina kortege för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn – samlade in tiotusentals kronor
Mc-kortege för att stoppa våld mot kvinnor och barn

MC-knuttarnas fina kortege för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn – samlade in tiotusentals kronor

Helgen fylldes Norrköpings gator av en stor kortege motorcyklister som åkte för att samla in pengar till att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Totalt har de samlat in tiotusentals kronor som oavkortat går till UN Womens arbete. 

2017 grundades Orange Day MC som genomför en MC-kortege till förmån för UN Women Sverige.

2018 genomfördes den första kortegen, där motorcyklister från hela landet körde till Norrköping för att visa sitt stöd för ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor och barn.

Maria Andersson är initiativtagare till Organge day MC och för Newsner berättar hon om startskottet.

– 2015 började jag samarbeta med UN Women Sverige. I grund och botten var det för att jag själv blivit utsatt för våld och föreläste om det och skrev böcker, säger Maria och tillägger:

– Men när jag några år senare satt på kontoret kände jag att ingenting hjälper. Kvinnor fortsatte att bli mördade av männen, barn for illa. Och då insåg jag att vi måste få med männen på något vis, vi måste bryta normen inom machokulturen.

Snart slog det Maria att hon kunde göra en MC-kortege och börja i hemstaden Norrköping. Hon bjöd in nio bikervänner och när hon vaknade dagen efter hade 650 anmälningar trillat in.

– Då var det bara att köra, så jag satte igång och började jobba. Jag ville att alla som skulle köra skulle få förståelse för problematiken som finns världen över men jag ville också att det skulle vara ett evenemang med glädje, kärlek och respekt och FN:s värdegrunder, säger hon till Newsner.

Imorgon den 20 maj sker årets viktigaste kortege och manifestation mot mäns våld mot kvinnor Orange Day MC…

Posted by UN Women Sverige on Friday, May 19, 2023

Bikers från hela landet

Idag kommer bikers från hela landet och sluter upp i kortegen. Engagemanget för Orange day MC har vuxit snabbt och för att förstå varför så många engagerade sig i bikervärlden åkte hon ut på en turné för att träffa personerna som sitter på hojarna.

– Jag åkte runt mellan klubbhusen i 25 dagar och träffade männen som slutaer upp under Orange day MC. Då visade det sig att många vuxit upp med våld i nära relation själva. Flera berättade att de har levt i utanförskap och mobbning. Många berättade att det kommer en brytpunkt i tidiga tonåren där man inger falsk respekt och sedan kämpar för att upprätthålla den. Men när det inte går använder man sig av alkohol och droger eller kriminalitet, säger Maria och tillägger:

– Jag försvarar ingen och dömer inte någon, men alla jag träffade under resan har kommit ut välbehållna på andra sidan och vill ge tillbaka till samhället. Jag träffade folk från klubbar som är nyktra och alkoholfria och vanliga märkesklubbar, men kalla tyckte att det här var en viktig fråga, säger Maria till Newsner.

Maria menar att det kommit mycket gott ur kortegerna. Många män har börjat engagera sig, inte bara på evenemangen utan också i samhället i stort.

– Många följer med och stöttar kvinnor på rättegångar, kör kvinnor som behöver skydd. De syns ute på våra gator, ifrågasätter normer och systemet som finns idag och det här behövs inte bara i Sverige.

Lördagen den 20 maj var det dags för årets upplaga av kortegen. Bikers från hela landet slöt upp och rullade slutligen in i Norrköping för ett stort evenemang med artister och talare.

”De som inte är svin måste steppa fram”

Trots att evenemanget vuxit år för år och allt fler engagerar sig och mer pengar dras in, menar Maria att det är svårt att väcka engagemang i just den här frågan.

– Det är lätt att köra för sjuka barn eller miljön, men mäns våld mot kvinnor är svårt att få med sig människor på. Det har många förklaringar såklart. Det är ju så, alla känner en kvinna som blivit utsatt men ingen känner en förövare, säger Maria och tillägger:

– Men vet du vad? De som inte är svin måste steppa fram och visa vart man står. Så svårt är det inte och det är vad vi gör med Orange day MC.

Enligt uppgifter till Newsner vet UN Women inte exakt hur mycket pengar som drogs in under kortegen, men tippar på att man samlat in någonstans mellan 70 000 och 80 000 kronor.

”Vi på UN Women Sverige vill tacka alla bikers som deltog i lördagens kortege och tog ställning mot våld mot kvinnor, flickor och barn. Det är fantastiskt hur engagemanget för Orange Day MC har växt från år till år. Att se att fler män står upp mot våldet och tar ställning är så viktigt och inspirerande.

Orange Day MC manifesterar just det som den orangea färgen i Orange Day representerar – en ljus framtid fri från våld mot kvinnor och flickor.

Tack till alla som engagerat sig och bidragit till detta fantastiska initiativ. Tillsammans gör vi skillnad”, skriver de i inlägget.

🔸ORANGE DAY MC KORTEGE 2023🔸Vi på UN Women Sverige vill tacka alla bikers som deltog i lördagens kortege och tog…

Posted by UN Women Sverige on Sunday, May 21, 2023