Meteorologens besked: Då kommer snön till stora delar av Sverige

För de som längtar efter snö har meteorologen glada nyheter.

Ett utbrott av kall luft lurar bakom hörnet och kan leverera snö på flera håll i landet, även en bit söderut.

Hittills har hösten i Sverige varit ovanligt varm och bjudit på rena rama sommartemperaturer på sina håll.

I mitten på oktober mätte man 19,5 grader i Kristianstad. Det tidigare rekordet var 19,0 grader, vilket uppmättes i Böle strand 1963 och även i Karlshamn 1888. 

– Oktober hade en och en halv grad varmare väder än normalt, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se till Newsner.

Höst
Foto: TT

Ovanligt varm november

Även början på november har varit varmare än normalt.

– det blir ganska blött fram till fredag. Ett högtryck rör sig in över södra Sverige och till helgen kan det bli mellan 10-15 grader. Men hur mycket sol det blir är svårt att säga, däremot är det på tok för varmt för att det ska bli någon snö i södra delarna av landet ännu.

Men på vissa platser har vintern redan slagit till med full kraft. Och på sina håll har även den första snön fallit.

snöfall
Foto Hasse Holmberg / SCANPIX / TT

Först ut att få vinter var Tarfala i norra Lapplandsfjällen och Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen och det skedde den 14 oktober.

För att det ska räknas som meteorologisk vinter krävs en dygnsmedeltemperatur på 0,0 grader eller lägre, i fem dygn på raken. Det första av dessa fem dygn räknas som startdatumet.

Om det är på väg att bli meteorologisk vinter i andra delar av landet är svårt att sia om i nuläget, men snö kan det i alla fall bli på flera håll.

Då kommer snön till stora delar av Sverige

I Västernorrland drar årets första snöväder in över länet redan nu i dagarna.

Under tisdag kväll drar ett nederbördsområde med blötsnö in över länet och kan i de inre delarna ge tre till fyra decimeter snö på sina håll.

– Men snön ser inte ut att bli långvarig. Redan på torsdag blir det 0-gradigt och lite mildare lift. Där kanske snön ligger kvar i svackor där det samlas kall luft, säger meteorologen Mikael och tillägger:

– Framåt helgen ser det ut att bli två till sju pkusgrader och så kommer nog den snön att sina bort helt.

Enligt Mikael Sjöstrand kan det däremot bli kyligare väder att vänta i slutet på november och då kan det röra sig om mer normala novembertemperaturer.

Och snö i de södra delarna av landet, mja det kanske inte är så långt bort ändå.

– Näst sista eller sista helgen i november ser det ut att bli kall luft. Eventuellt kan man få snöfall då, både i Svealand och i norra Götaland. Men det är så pass långt fram att det är svårt att säga säkert, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Vad känner du för att det blir kallare och snön kommer? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.