Meteorologens dystra besked – här slår regnovädret till under långhelgen: ”De enda som får sol…”

Med en långhelg som hägrar hoppas många på sol och höga temperaturer. Dessvärre ser prognoserna dystra ut, enligt meteorologen Mikael Sjöstrand. Endast en liten del av landet vågar hoppas på sol i helgen. 

Den värme som inledde veckan kommer tyvärr att avta ju närmare helgen vi kommer. Enligt Mikael Sjöstrand är tisdag sista dagen som vi kan njuta av sol och höga temperaturer. 

– Det kom värme i början av veckan, men den börjar svepa bort i takt med att Kristi himmelfärdshelgen närmar sig. Allmänt kan man säga att det kommer att vara ostadigt väder, och successivt blir det kyligare, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se till Newsner

Foto: Johan Nilsson/TT

Redan på onsdagen kommer temperaturerna att börja sjunka. 

– Onsdagen blir molnig i så gott som hela landet. I Götaland och Svealand kan det komma skurar. Det blir relativt blåsigt Svealand och kortare stunder med sol längs med kusterna. 

Här blir det soligast i helgen

På torsdag kommer halva delen av landet täckas av ett lågtrycksområde som ger låga temperaturer, blåst och en del skurar

– De enda som får sol är västkusten. De kan få en solig kväll där på torsdagen när det klarnar upp. Och de är just västkusten som drar det längsta strået under Kristi himmelfärdshelgen, säger Mikael Sjöstrand. 

Foto: Johan Nilsson / TT

Men vidare varmt blir det inte. 

– Temperaturerna kommer att ligga på 7-13 grader i söder, och 6-12 i norr. Sedan fortsätter nederbördsområdena ner ju längre helgen går. 

Han fortsätter: 

– Mot fredagen början den här kyligare luften ta över. Ett lågtryck från Finland trycker ner den kyliga luften norrifrån. Det kan finnas solchanser på västkusten under fredagen. De får minst regn, mest blåst, men också mest sol. 

LÄS MER: Väder-Lindas glädjebesked – då slår högsommarvärmen till: ”Kommer upp i 25 grader”

Dystra väderbeskedet

Det regn som drabbar stora delar av landet slår så småningom till även mot västkusten. På söndag kan man räkna med regn även där.

– Många väntar på högsommarvärme, men det får man vänta på ett tag till, det är ingen helomvändning på gång, säger Mikael Sjöstrand. 

Slutligen berättar han att man får räkna med växlande väder även nästa vecka. 

– Det blir ingen sommarvärme på ett tag.

LÄS MER: Popcorngräs: Plantera popcornkärnor och odla utomhus eller inomhus