Meteorologens glädjebesked – här blir det snö på julafton: ”Goda chanser”

Med 19 dagar kvar till självaste julafton är det många som frågar sig om det blir en vit jul eller inte.

Nu svarar Aftonbladets meteorolog.

Många förknippar gärna julen med några minusgrader, sol och naturen i vit vinterskrud.

Men senast det var snö i hela vårt avlånga land var under julen 2010. Då var det minst en decimeter snö på samtliga av SMHI:s samtliga väderstationer.

Sedan dess har snörika jular däremot blivit allt ovanligare eftersom klimatet blir allt varmare, speciellt i södra och mellersta Sverige.

Cute young boy sprayed with snow as he is sledging

Här blir det snö

Men i år ser våra drömmar ut att uppfyllas. Idag, med 19 dagar kvar till jul, är det redan snö på många hålla i landet. Och Mikael Luhr, meteorolog på Klart, att det är stor chans att det ser liknande ut över julhelgen.

– Det har ju varit ganska kallt under slutet på november och det kommer att fortsätta vara kallt fram till lucia. Sen går vi in i en mildare period, men troligtvis kommer det att slå om till kallare väder igen när vi närmar oss julhelgen, säger Mikael Luhr till Aftonbladet och tillägger:

– Det gör att det är relativt goda chanser för en vit jul även relativt långt söderut. Från Värmland, Dalarna och norrut kommer det att finnas snö.

Plusgrader och regn

julgran
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Där det råder mest osäkerhet kring är vädret Götaland. Där har det kommit en hel del snö senaste veckan men snart blir det både plusgrader och regn. Därför menar Mikael att det är svårt att säga hur mycket av snön som kommer hinna försvinna.

– När det gäller Svealand och Götaland kan man säga att sannolikheten för att snötäcket finns kvar till jul är större i lite mer höglänt terräng som småländska höglandet men även mer lokala höjder. Utmed kusterna är sannolikheten mindre, säger han till Aftonbladet.

Vad tror du om detta? Skulle du vilja ha en vit jul eller klarar du dig utan snön? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required