Meteorologens glädjebesked – nu kommer sensommarvärmen: ”Kan bli varmare än 21 grader”

Efter helgens köldchock med minusgrader på flera håll i landet trodde många att hösten var här för att stanna. Men nu kommer meteorologerna med ett oväntat besked för alla soldyrkare. Under veckan väntar runt 21 graders värme i landets södra och mellersta delar. 

– Det är absolut sensommarvärme som kommer, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart till Newsner. 

Ett ovanligt kyligt augusti på många håll i landet fick många att ta farväl av sommaren. Under lördagsnatten kröp temperaturen ner på minusgrader ända ner i södra Götaland, men i början av veckan slår det om helt. 

Högtryck påväg

Enligt Mikael Sjöstrand på Klart är det nu sensommarvärmen som är på ingång. Redan under måndagen kryper temperaturerna uppåt i södra och mellersta Sverige, där man kan räkna med temperaturer runt 19 grader. 

– Det är ett högtryck som berör södra halvan av landet. Det är ett högtryck över Östeuropa som hjälper till att föra ut mer luft över landets södra delar framför allt, säger Mikael Sjöstrand till Newsner 

Foto: Christine Olsson/TT

Enligt de senaste prognoserna kommer sensommarvärmen att beröra Götaland och södra Svealand, med växlande temperaturer omkring 20 grader på flera håll. 

Varmast blir det i mitten av veckan, och enligt Mikael Sjöstrand är det Öland och Gotland som får flest soltimmar och höga temperaturer. 

– Öland och Gotland ser ut att få de varmaste temperaturerna, men även Stockholm under torsdagen, säger han. 

Varmare än 21 grader

Enligt den senaste prognosen blir det 21 grader som mest, men Mikael tror att det kan bli varmare än så. 

– Det kommer nog att kunna bli varmare än 21 grader. Det blir ju inte uppe på den högre skalan för högsommarvärme, men sensommar är det definitivt. 

Så länge stannar värmen

Hur länge värmen ligger kvar vet man inte exakt, men enligt Mikael kan man njuta av den ända in på nästa vecka. 

– Det ser ändå lovande ut nästa vecka. Dock så är det lite osäkert hur det här vädret placerar sig. Det kan mycket väl vara så att vi får lite högsommarvärme i slutet av nästa vecka. Vi har en varmare höst på ingång, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Foto: Shutterstock

Dela gärna beskedet med andra som inte vill släppa taget om sommaren ännu.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required