Meteorologernas glädjebesked: Här blir det snö lagom till advent

Början av veckan har bjudit på kyligare temperaturer och ishalka på flera håll, men än så länge är det få som fått njuta av snö.

Lagom till första advent ser det dock ut som att vintern kommer på riktigt, i alla fall om man lyssnar på meteorologernas glädjande prognoser. 

Enligt  Per Holmberg, meteorolog på Storm, så börjar vintern smyga sig på redan under onsdagen. För Expressen berättar han att ett lågtryck kommer att lämna norra Sverige efter onsdagen, för att dra österut. 

– Då rasar det ner kallare luft igen i Svealand och Götaland, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm till Expressen

Första riktiga vinterveckan

Enligt Per Holmberg är första adventsveckan den första riktiga “vinterveckan” i landet. 

– Ja, jag tycker det. Känslan är ju det. Visst, det blir tillfälligt mildare i mitten av veckan, men sedan efter det så kommer det vara en kall och snöig period. Och det är det ganska långt fram, vad jag ser, säger han.

Även om Svealand får milda temperaturer under början och mitten av veckan ska man inte ge upp hoppet inför advent. 

Foto: Shutterstock

En vit advent

För att man ska kunna kalla årstiden vinter, det vill säga “meterologisk vinter” innebär det att det ska ha gått fem dagar i rad där det varit under noll grader som medeltemperatur. 

Än så länge har det varit så i två dagar i Svealand och en dag i Götaland. Detta tror Per Holmberg kommer att ändras från och med fredag.

– Men på fredag ser det ut att bli vintertemperaturer, förmodligen under helgen också. Det ser ut som att vintern kommer komma till stora delar i slutet av Sverige från fredag kan man säga, säger Per Holmberg till Expressen. 

Vinterlandskap i Västernorrland. Foto: Mats Andersson / TT

Snö på flera håll

Än så länge är det bara Norrland och Dalafjällen som fått njuta av rikligt snöfall och riktig vinterkyla, men till advent ser det alltså ut att ändras. 

Även SMHI:s prognoser visar på snöfall i flera delar av landet. Från norra Norrland ner till Värmland, Västmanland och Örebro. I det förstnämnda beräknas det falla så mycket som 1,9 millimeter snö under första advent.

Dela gärna prognosen med flera.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required