Meteorregnet Perseiderna: Så ser du häftiga stjärnfallet på himlen över Sverige i natt

Meteorregnet Perseiderna väntas utspela sig på himlen över Sverige i natt.
Så här gör du för att se det ovanliga fenomenet.

– Det ser ut som stjärnor som faller så det kan man absolut kalla det, säger Karin Lind, biträdande lektor vid Stockholms universitet, till TT uppger DN.

I själva verket handlar det om ett meteorregn – men det kan alltså upplevas som stjärnfall.

Meteorregnet Perseiderna inleddes tidigare i veckan och på fredagen väntas den nå sin kulmen. Då kan det också finnas goda chanser att se himlaspelet även från Sverige, enligt experter.

Hela fenomenet orsakas av kometen Swift-Tuttle och brukar inträffa mellan 17 juli och 24 augusti, med kulmen runt 12 augusti varje år. Perseiderna ska ha kunnat siktas från jorden i 2000 år.

Så ser du magiska himlaspelet på bästa sätt

För att se det magiska himlaspelet gäller det bara att ge sig ut i natten på norra halvklotet. För bäst sikt ska det vara bra om det är så mörkt som möjligt, utan måne och bortanför städernas ljus och gatubelysning.

Men alla ska kunna se meteorregnet – och ett tips kan vara att titta upp i himlen mot stjärnbilden Cassiopeja, för där ska det kunna siktas bra enligt Moa Skan, doktorand i astronomi vid Stockholms universitet.

– Jag brukar alltid försöka titta på Perseiderna. Det är en fantastisk händelse som påminner om att vi faktiskt är i rymden. Ta med en varm tröja, kanske varm choklad och bara titta uppåt, säger Skan till TT.

Foto: Shutterstock

Dela gärna vidare inlägget om du vill tipsa fler om detta härliga himlaspel!