Milan räddade pojke från att drunkna – uppmanar vuxna att hålla koll på barnen: ”Lägg ifrån er mobilen”

23-åriga Milan Nabizadeh var och badade med sin moster och hennes barn i Storvadsbadet vid Fyrisån, i Gamla Uppsala när det som bara inte får hända plötsligt inträffade.

I vattnet flöt en livlös pojke och Milan kastade sig i badet för att få upp honom.

Det var i lördags som Milan, hans moster och hennes barn begav sig till det populära Storvadsbadet vid Fyrisån i Gamla Uppsala för ett svalkande dopp.

Den extrema värmen gjorde att många hade sökt sig till samma plats och i vattnet lekte barnen för fulla muggar.

När Milan var ute i vattnet med sin mosters barn uppmärksammade han en liten pojke som lekte i vattnet. Milan reagerade på att pojken var ensam i och tittade till honom då och då.

”Han var livlös”

Men bara minuter senare inträffade det hemska. Plötsligt flöt samma lilla pojke livlöst i vattnet och Milan gjorde vad han kunde för att få upp honom ur vattnet.

– Jag sa hej kompis, behöver du hjälp med något. Och när han inte svarade förstod jag att det var allvar. Han var livlös, berättar Milan för Newsner.

Ambulans
Foto: TT

Milan lyfte upp den lilla pojken ur vattnet och ropade på hjälp. På samma strand befann sig en läkare som hjälpte till att göra hjärt och lungräddning medan andra ringde polisen.

– Jag minns att jag kramade honom. Han andades inte på två minuter men till slut fick han ur sig allt vattnet och vaknade. Han var i chock. Han kunde inte prata., säger Milan till Newsner och tillägger:

– Även andra på barnet var i chock. Mina mosters barn vågade inte gå i vattnet igen.

Milan såg inte exakt vad som hände pojken men tror att han missbedömde djupet i vattnet och inte lyckats hålla sig över vattenytan efter att han hoppat i och inte nådde till botten.

Sedan i lördags är det många som hyllat Milans agerande och kallat honom för hjälte. Själv känner han sig inte som en sådan.

– Jag tror att det var Gud som hjälpte honom. Jag vara bara på rätt plats, säger han till Newsner.

Milan Nabizadeh
Foto: Privat

”Lägg ifrån er mobilen”

Nu uppmanar Milan alla föräldrar att hålla ordentlig uppsikt på barnen när de badar och lägga ifrån sig mobilerna.

– Man kan inte sitta flera meter bort när barnen badar. Lägg ifrån er mobilerna och lek med era barn, säger han och tillägger:

– Det borde vara uppmaningar om det på reklamen. All reklam som är på Youtube, vem det nu är som bestämmer över den, borde se till att det är reklam för det. Jag hoppas verkligen att ingenting liknande händer igen.

Milan förtjänar verkligen att hyllas. Nu ser vi till att sprida den unga mannens uppmaning till alla vuxna där ute så att inget mer barn far illa i vattnet.

Dela gärna artikeln om du också tycker att Milan är en hjälte och om du håller med honom om att mobilerna hör hemma någon annanstans än på stranden.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);