FOTO: TT Nyhetsbyrån

Miljöpartiet kan byta namn – här är oväntade förslaget

Medlemmar i Miljöpartiet vill nu att partiet byter namn helt och hållet. Namnbytet har varit uppe för diskussion i flera års tid och nu ska ledningen gett grönt ljus för att utreda frågan, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden är att man vill påvisa att partiet inte är ett så kallat ”enfrågeparti”.

 

Foto: Claudio Bresciani / TT

Miljöpartiet bildades 1981 och har sedan dess behållt sitt ursprungliga namn. Men snart kan det vara ett minne blott.

För nu vill flera medlemmar byta namn. En av de drivande i frågan är Jakob Dalunde, EU-parlamentariker ledamot i partistyrelsen.
– Jag tycker att det nu är utmärkt att vi nu tar första steget mot att göra ett namnbyte, som kommer att bidra till att det blir lättare för oss att uppfattas, inte som ett enfrågeparti utan ett grönt parti med bred ideologisk grund med sakpolitik på alla politikområden, säger Dalunde till Sveriges Radio.

Nya namnförslaget

I stället för Miljöpartiet vill flera drivande medlemmar nu byta namn. Men inte till något helt nytt – utan till De gröna, som redan finns i partibeteckningen.

Förhoppningen med namnbytet är att partiet inte bara ska förknippas med en enda fråga.
– För att tydliggöra det för väljarna tycket jag att det finns meriter av att se över ett namnbyte till enbart De gröna, säger Jakob Dalunde till SR.

Enligt Sveriges Radio har frågan varit uppe för diskussion i flera års tid. En rad medlemmar ska ställa sig positiva till ett namnbyte.

Frågan kommer nu att utredas av partiledningen.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna artikeln på Facebook.