Miljöpartiet rasar – efter Löfvens besked om minskad flyktingmottagning: ”Människor i nöd”

.

Sverige ska sträva efter att halvera flyktingmottagandet, meddelar Stefan Löfven (S) i dagens Sydsvenskan/HD.

Men nu får uttalandet kritik – av koalitionspartnern i regeringen, Miljöpartiet. 

– Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skriver språkröret Isabella Lövin (MP) på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) berättar i dagens Sydsvenskan om planerna på att halvera flyktingmottagandet.

STOCKHOLM 20191001 Stefan Lˆfven (S) p en presstr‰f med Lena Micko som tar ˆver som civilminister. Hon ‰r tidigare kommunalrÂd och arbetar nu som andre vice ordfˆrande fˆr Sveriges kommuner och landsting (SKL). Foto Henrik Montgomery / TT

Men nu får uttalandet kritik – av regeringspartnern Miljöpartiet.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Sydsvenskan och HD.

MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund har i sociala medier uttalat sig om statsministerns utspel. Isabella Lövin hänvisar till en artikel med rubriken ”Regeringen vill halvera flyktingmottagandet”.

STOCKHOLM 20190823 Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) håller pressträff om regeringens beslut att prova om den verksamhet som Preem vill utveckla vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas eller inte.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Nej. Fel i rubriken, (s) har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skriver Isabella Lövin (MP) på Twitter.

Även språkrörskollegan Per Bolund skriver under på detta.

”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens. Regeringen driver att Sveriges flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human”, skriver språkröret Per Bolund (MP) på Facebook.

Bah Kuhnke: ”Retorik tagen från yttersta högern”

Den tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) går ännu längre – och jämför Löfvens uttalande med ”den yttersta högern”.

View this post on Instagram

Under natten har rapporterna strömmat in om hur människor, många barn, försöker lämna områdena i norra Syrien som just nu är under Turkisk attack. Människor flyr. Flera av dom är sannolikt på flykt sedan tidigare. Kanske trodde att de funnit en plats att stanna upp på, börja skolan, finna ett jobb, bygga ett hem, slå rot. Samtidigt, precis samtidigt, inte av en slump utan för att fler människor på flykt innebär att fler människor kommer att behöva vår hjälp, går Statsministern i ett av världens rikaste länder ut med en retorik från högern och säger ”Vi ska inte ha fler flyktingar vi ska ha färre”. Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis. Bristen på solidaritet i ett parti som uppenbart har tappat kompa(s)sen och helt glömt varför man bildades är nu uppenbar för alla. Så vad gör vi miljöpartister? Vi gör motstånd med allt vi har. Vi gör det svårare för socialdemokraterna att genomföra den politik de egentligen vill driva. Det är vi skyldiga de som röstade på oss. . #hoppiställetförhat #miljöpartiet #organiseraer #europeangreens

A post shared by Alice Bah Kuhnke (@alicebahkuhnke) on

”Statsministern i ett av världens rikaste länder går ut med en retorik direkt tagen från den yttersta högern och säger ’Vi ska inte ha fler flyktingar, vi ska ha färre’. Som om det i stället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis,” skriver den tidigare kulturministern och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) på Instagram.

Vad tycker du om det här? Skriv gärna en kommentar.

TV: Kan du nämna Sveriges alla statsministrar genom tiderna