Miljöpartiet vill införa ny skatt på kläder och bensin: ”Tar betalt för all påverkan på miljön”

Almedalsveckan är i gång – platsen för politiker, organisationer och företag där de kan mötas i samhällsfrågor och diskutera medborgarnas framtid.

Det nya språkröret för miljöpartiet, Per Bolund (MP), lovar att det blir en klädskatt inom de närmsta åren, enligt Aftonbladet.

I Almedalsveckan hålls många intervjuer till partier för att höra deras planer om framtiden. Per Bolund (MP) gör debut i Almedalsveckan och han går in hårt i klimatdebatten och lovar att det ska införas en skatt på kläder de närmsta åren.

Skatt på textiler

På frågan om skatten behövs svarar Per Bolund så här till Aftonbladet:

– Ja, och enligt januariavtalet kommer vi att införa en skatt på textilier, eller rättare sagt en skatt på kemikalieinnehållet i textilierna.

Per Bolund (MP). Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

Kemikalierna i textilerna är skadliga

Många kläder innehåller olika typer av kemikalier som skadar vår miljö – det är de kläderna som kommer att skattas. I dag finns redan ekologiska och mer hållbara klädesplagg, dessa kommer alltså inte att beskattas eftersom de till exempel är gjorda av ekologiskt bomull och bomullen är odlad i riktigt gödsel i stället för konstgjort.

Och på frågan om när detta händer:

– Under mandatperioden (senast 2022, red:s anm.) men inte i den budget (för 2020, red:s anm.) som vi jobbar med nu, säger Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

Fler höjningar av bensinskatten

Men ingenting är glasklart då det står att ”textilåtervinning och återbruk ska främjas” i januariavtalet. Men enligt Per Bolund är det en skatt det handlar om – frågan är bara hur och när det ska införas.

Det bästa som riksdagen och regeringen kan göra för klimatet är att de ”tar betalt för all påverkan på miljön”, enligt Per Bolund. Det handlar bland annat om fler höjningar av bensinskatten.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.