Ministern Morgan Johansson shoppade på köpcentrumets mellandagsrea – trots Löfvens vädjan

Bara några dagar innan julafton kallade statsminister Stefan Löfven (S) till pressträff, där han vädjade till svenska folket att avstå årets mellandagsrea för att minska smittspridningen av covid-19. 

Trots det sågs justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) shoppa på mellandagsrean i Lund under annandagen. Ett beslut som kritiseras av Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.

– Spontant känns det otroligt olämpligt, säger han till SVT

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 fruktade regeringen för trängsel på årets mellandagsrea.  

”Vi kan naturligtvis inte ha en mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår och alla måste ta sitt ansvar”, sa statsminister Stefan Löfven i en intervju i SVT:s morgonstudion innan jul.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under en pressträff veckan innan julafton uppmanade Stefan Löfven svenska folket att hålla sig hemma, och att undvika köpcentrum där trängseln oftast är som värst under mellandagarna. 

JUST NU: 5 NYA CORONA-RESTRIKTIONER I SVERIGE. Regeringen presenterar på fredagen flera nya, hårda restriktioner inför…

Posted by Newsner on Friday, December 18, 2020

Trots detta sågs justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) shoppa på mellandagsrean i köpcentrumet Nova i Lund i mellandagarna, det rapporterar SVT

”Otroligt olämpligt”

Enligt flera vittnen som pratat med SVT hade Morgan Johansson med sig livvakter, som alla köade innan de fick gå in i köpcentrumet. 

Foto: TT

Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, anser att ministerns beslut att shoppa på plats var olämpligt. 

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han till SVT.

Morgan Johansson: ”Det var oförsiktigt”

I ett sms till SVT bekräftar Morgan Johansson att han var på plats under mellandagsrean i Nova köpcentrum. Han menar dock att han borde övervägt sitt beslut annorlunda. 

Foto: Amir Nabizadeh/TT

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”, skriver han.

Hur går dina tankar kring det här? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);