Foto: TT/Shutterstock

Ministern ryter ifrån mot studenterna – efter vilda festandet mitt i pandemin: ”Skärp er”

Efter den ökade smittspridningen bland studenter och rapporter om vilt festande.

Nu ryter ministern ifrån.

– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning på en pressträff, uppger Aftonbladet.

Det har de senaste veckorna rapporterats om flera fall av ökad smittspridning av covid-19 på flera håll i landet.

STOCKHOLM 20201009 Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning håller en pressträff om smittspridning bland högskolestudenter under pandemin. Foto: Amir Nabizadeh / TT

I Västerås på Mälardalens högskola har minst 100 elever insjuknat – och det tros ha ett samband med studentfester som anordnats utanför skolans regi.

– Risken är ju att det här sprider sig till mer sårbara grupper, och om det sker får vi fler personer på sjukhus och fler personer som hamnar i intensivvård, sade Cherin Kamil, verksamhetschef vid infektionskliniken i Västerås, då till SVT:s Morgonstudion.

Nu ryter även regeringen ifrån mot festarrangemangen.

På en pressträff under fredagseftermiddagen förklarade ministern att även studenterna måste hjälpa till att bromsa smittspridningen.

– Smittspridningen av covid-19 ökar. Jag förstår att många vill att pandemin ska vara över, att allt ska vara som vanligt igen, men pandemin är inte över tyvärr. Nu ökar istället smittspridningen. Vi måste hjälpas åt för att ta ett omtag. Om vi sköter oss kan vi minska smittspridningen, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff enligt Aftonbladet.

Foto: Wikimedia commons

Ernkrans berömde också de studenter som har tagit till sig råden från myndigheterna.

– Jag vill börja med att tacka er som sköter er, också i tider av pandemi, säger Ernkrans.

Kängan till studentfesterna

Samtidigt skickade hon en känga till de som valt att gå på studentfester – mitt under pågående pandemi.

– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er. Vi kan inte ha att högskolor och universitetscampus blir coronasmittkluster. Jag uppmanar samtliga studenter att agera mer ansvarsfullt framöver. Det är ett ansvar jag förväntar mig att ni tar.

Hon förklarar att det är okej att studenter festar, men att det är viktigt att göra det i mindre grupper som man ofta umgås med även annars.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required