Minst 84 döda efter nytt terrordåd mot Frankrike.

Frankrike är i chock sedan en lastbil sent på torsdagskvällen kört rakt in i en folksamling på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice under Frankrikes nationaldagsfirande. Flera medier rapporterar om minst 84 döda och över hundra skadade.

– Jag såg en enorm vit lastbil komma i en galen fart, den svängde för att meja ner maximalt antal människor. Jag såg kroppar flyga som käglor längs vägen. Jag hörde ljud, skrik som jag aldrig kommer att glömma, skriver Damien Allemand, journalist vid Nice Matin som var på platsen, enligt Aftonbladet.

 

 

Under torsdagen firades den franska nationaldagen över hela landet och den franska kuststaden Nice var inget undantag. Tusentals människor var samlade längs strandpromenaden Promenade des Anglais för att bevittna fyrverkerierna när plötsligt en lastbil kom farandes i mycket hög fart och styrde rakt in i folkmassorna.

– Det var en attack, säger Sylvie Toffin, pressansvarig vid de lokala myndigheterna till AP.

– Lastbilen träffade flera personer under en lång färd längs trottoaren nära Palais de la Méditerranee.

Flera medier rapporterar att lastbilens förare sedan klivit ur fordonet efter attacken för att sedan ha avlossat pistolskott. Efter en eldstrid med polisen ska han sedan ha skjutits ihjäl.

Under hela natten har sedan dödstalet från attacken stigit. I skrivande stund rapporteras minst 84 människor ha dödats, många av de döda ska vara barn. 18 personer uppges dessutom vara så pass allvarligt skadade att deras tillstånd beskrivs som kritiskt. Totalt rör det sig om över 100 skadade.

I ett tal under natten beskrev Frankrikes president attacken som ett terrordåd och meddelade att landets undantagstillstånd kommer att förlängas i tre månader. Den franska åklagarmyndigheten meddelade också att man lämnat över ärendet till anti-terrorismutredare, enligt AFP.

Attacken har chockat en hel värld och nu fördömer ledare över hela världen det fruktansvärda attentatet.

”Det är fruktansvärt det som rapporteras från Nice. Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående.

Regeringen följer situationen noga. Vi underrättar oss om omfattningen av attacken och hur svenskar på plats berörs av händelserna”, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

Även USA:s president har i ett officiellt uttalande fördömt det inträffade.

”Å det amerikanska folkets vägnar fördömer jag vad som verkar vara en fruktansvärd terroristattack i Nice, Frankrike, som dödade och sårade dussintals civila. Våra tankar och böner är med de döda personernas familjer och närstående, och vi hoppas att de sårade återhämtar sig helt.”