Efter vansinnesdådet i Vetlanda – 3 personer vårdas för livshotande skador

Under onsdagen attackerades sju personer av en beväpnad man i centrala Vetlanda. I samband med gripandet av mannen avlossade polisen sitt tjänstevapen.

Det var runt 15-tiden på onsdagen som polis fick larm om att personer i centrala Vetlanda blivit attackerade av en man, inte långt från Mogärdeskolan. 

Polis avlossade tjänstevapen

Sju personer skadades i attacken, och fick föras till sjukhus. 

Foto: Mikael Fritzon/TT

Vi gripandet var gärningsmannen beväpnad, vilket gjorde att polisen valde att avlossa sitt tjänstevapen. 

– Att vi ingrep på sättet vi gjorde ledde till att vi kunde gripa personen och att inga fler kom till skada. Vad hans motiv och planer var är något som vi måste utreda, sade lokalpolisområdeschef Jonas Lindell på en pressträff på onsdagskvällen till Dagens Nyheter. 

Gärningsmannen till sjukhus

Den misstänkte gärningsmannen, som är i 20-årsåldern, fick föras till sjukhus med skottskador efter gripandet. 

Totalt vårdas åtta personer på sjukhus efter händelsen, varav en är den misstänkta gärningsmannen. Han övervakas i skrivande stund av polis på sjukhuset. 

Tre vårdas för livshotande skador

Tre personer vårdas för livshotande skador.

– Det är fruktansvärt. Tankarna går framför allt till de skadade och de anhöriga som drabbats. Men också till polisen som har gripit en gärningsperson och sjukvårdspersonal som jobbar med att rädda och vårda de skadade. Det är en dramatisk dag i Vetlanda, sade inrikesminister Mikael Damberg till DN på onsdagskvällen.

Efter attacken har polisen inlett det de kallar särskild händelse. Det innebär att ärendet utreds i en särskild organisation, utanför polisens ordinarie verksamhet. 

Foto: Mikael Fritzon / TT

Enligt DN är brottsrubriceringen försök till mord. Under torsdagen meddelade åklagare Adam Rullman att man i nuläget inte utreder misstänkt terrorbrott, enligt TT.

Enligt Aftonbladet har Trafikverket beslutat om tågstopp i Vetlanda.

– Det kan bero på att brottsplatsen är i närheten av tågstationen, det görs ibland för att polisen inte vill att exempelvis eventuella vitten eller gärningsmän ska försvinna iväg med tåg, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst enligt Aftonbladet.

Stefan Löfven fördömer attacken i Vetlanda.Våra tankar går till de som drabbats och deras anhöriga ❤️🌹

Posted by Newsners bästa on Wednesday, March 3, 2021

Polisen håller pressträff om det som inträffade under torsdagseftermiddagen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);