Misstänkt valfusk – flera rapporter inlämnade till Valmyndigheten: ”Stulna eller försvunna…”

Under röstningsperioden för EU-valet 2019 har Valmyndigheten fått in 35 händelserapporter, 17 av dem rör misstänkt valfusk.

– Vi har incidenter från många olika partier. Men främst så är det Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade, säger Anna Nyqvist, kanslichef Valmyndigheten till Aftonbladet.

Den 26e maj 2019 var det EU-val. Mellan klockan 08.00 och 21.00 kunde alla Sveriges medborgare över 18 år rösta i utvald vallokal på respektive hemort.

Flera av de händelserapporter som lämnats in till Valmyndigeten i samband med EU-valet 2019 rör valfusk. Det talas om valsedlar som försvunnit och stulits från olika vallokaler runt om i landet.

”Men främst så är det Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade”

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, upplevde valdagen den 26 maj som en lugn sådan, men de 17 rapporter som uppmärksammar försvunna och stulva valsedlar säger annat. Anna Nyqvist poängterar därför att man ska komma ihåg att vallokalerna har öppet till 21.00 på kvällen.

– Vi har incidenter från många olika partier. Men främst så är det Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade, säger Anna Nyqvist till Aftonbladet.

 

Foto: TT

awrar