Moderaterna vill dra in tolkar: ”Vill man vara i Sverige ska man kunna svenska”

Under måndagen presenterade Moderaterna sitt nya integrationspolitiska program under Almedalsveckan i Visby. Stor uppmärksamhet fick två av de åtgärder som partier la fram, bland annat godkända språkkunskaper för att få permanent uppehållstillstånd, samt indragen rätt till tolk.

– Vill man vara kvar i Sverige ska man kunna svenska, sa Ulf Kristersson (M) under måndagen, det skriver Expressen.

Politikerveckan i Almedalen är i full gång. Under måndagen har Moderaterna tagit upp vad de anser var problematiken med stor invandring och dålig integration. De negativa följder som blir vill de åtgärda med hjälp av en språk- och samhällskurs i fem punkter, som riktar till både barn och vuxna. I samband med det föreslår partier att möjlighet till tolk tas bort för dessa personer.

– Det ska krävas godkända svenskkunskaper för permanent uppehållstillstånd och för medborgarskap i Sverige, säger Kristersson enligt Expressen och tillägger:

– Vill man vara kvar i Sverige ska man kunna svenska.

Foto: Henrik Montgomery/TT

”Stå upp för svenska värderingar”

Kristersson motiverade förslagen med att han inte tycker att det är rimligt att få gratis tolk gång på gång, och att vi måste stå upp för svenska värderingar.

– Om mångkultur betyder att vi lever i olika universum i helt olika segregerade delar av Sverige och lever efter helt olika spelregler – då är det dåligt. Vi måste stå upp för de svenska värderingar som byggt Sverige starkt. Som gör att Sverige är Sverige. Jag tycker det var uppenbart att det var så hon menade, sa Kristersson.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.