Moderaternas förslag: Vill att kriminella som dömts till fängelse inte ska släppas ut i förtid

Moderaterna vill ändra i lagen – och inte släppa ut kriminella som dömts till fängelse i förtid.

Enligt förslaget ska villkorlig frigivning bara ges i undantagsfall.

– Vi menar att villkorlig frigivning ska vara en möjlighet för den som sköter sig, snarare än en rättighet, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson (M) till TV4 Nyheterna.

Brottslingar friges ofta efter att ha suttit av två tredjedelar av sin tid i fängelse i Sverige i dag.

Det vill Moderaterna nu ändra på.

Partiet föreslår därför att kriminella som döms till fängelse bara i undantagsfall ska kunna släppas ut i förtid.

– Då vill vi ändra reglerna så att det tidigast kan ske efter tre fjärdedelar av tiden, men ställa krav också att man ska delta till exempel i studier under fängelsetiden, säger Johan Forsell (M) till TV4.

STOCKHOLM 20190228 En häktesvakt öppnar dörren till en cell på häktet i Huddinge, ett av Kriminalvårdens säkerhetshäkten Foto: Claudio Bresciani / TT

Moderaterna föreslår samtidigt att den som vägrar att delta i behandlingsprogram för till exempel sexualbrott får direkt nej till villkorlig frigivning. Forsell är medveten om att förslaget kan kosta staten mycket pengar, då det råder platsbrist på många fängelser i Sverige redan i dag.

– Men det kostar också väldigt mycket pengar att ha den typen av omfattande kriminalitet i samhället i dag, med personer som begår nya brott direkt efter att de släppts ur fängelset, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till TV4 Nyheterna.

I dagsläget blir dömda brottslingar villkorligt frigivna när två tredjedelar av fängelsestraffet är avtjänat – om det inte finns ”synnerliga skäl”.

Därefter inleds en prövotid som motsvarar återstoden av straffet, minst ett år. Det finns samtidigt också vissa undantag från villkorlig frigivning, uppger Kriminalvården.

Moderatledaren Ulf Kristersson i riksdagens presscenter där de förslår en nationell folkräkning. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Vad tycker du om förslaget? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required