Moderaternas hårda kritik mot regeringens budget – vill se större satsningar på polisen: ”Helt obegripligt”

Oppositionen anklagar regeringen för att inte satsa tillräckligt på polis och rättsväsende.

Moderaterna gick till attack mot finansministern i riksdagsdebatten.

– Det här är en budget som skuldsätter det svenska folket utan att lösa de stora problem som Sverige har med kriminalitet och hög arbetslöshet, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson, på en pressträff, uppger TT.

På måndagen lade regeringen fram statsbudgeten. Tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna har regeringen tidigare presenterat flera satsningar ut budgeten.

Bland annat är anslaget för polismyndigheten år 2021 drygt 1 900 miljoner högre än 2020, enligt regeringen.

Men Moderaterna hade velat se större satsningar på polis och rättsväsende.

– Det är för mig helt obegripligt hur man kan lägga en budget på 105 miljarder men ändå inte skjuta till nya pengar till polisen eller åklagarmyndigheten, säger Svantesson, enligt TT.

Foto: Riksdagen/SVT

I riksdagens talarstol ställde hon finansministern mot väggen.

– Hur kan finansministern prio 52 miljarder till bistånd nästa år, men lägga mindre pengar på polisen, åklagarmynd, domstolarna och kriminalvården i ett läge när mer resurser krävs för att knäcka kriminaliteten, sade Svantesson (M).

Hon efterfrågar fler satsningar på polisen.

Finansministern poängterar att regeringen gett polismyndigheten mer pengar än de själva har efterfrågat.

Foto: SVT

– Regeringen ökar tillskotten till alla de här myndigheterna i den här budgeten. Polisen kommer få två miljarder mer kronor nästa år än de hade i år. Det är möjligt att Elisabeth Svantesson ska söka jobb som chef för polisen, men polisen själva menar ju att de inte behöver ytterligare tillskott nästa år utöver de två miljarderna som de har. Året efter får polisen ytterligare tillskott, mer än de själva begärt, säger Magdalena Andersson (S) i riksdagen.

Hon poängterade också vikten att satsa pengar på förebyggande åtgärder.

– Sen måste man också göra det tredje, och det är att gå på pengarna. Här har vi också satsningar för att strypa tillförseln av pengar till de kriminella nätverken, här genomför vi omfattande satsningar, säger Magdalena Andersson.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson höll med Svantesson om vikten av att satsa på polisen och rättskedjan, men menar att Januaripartiernas budget gör just det.

– Den här budgeten innehåller rejäla satsningar till rättsväsendet, något annat kan man inte säga. Det är mer pengar till polisen, och mer pengar till egentligen alla myndigheter som finns inom de rättsvårdande myndigheterna, sade Mats Persson (L) i riksdagen.

Polismyndigheten: ”Vi får finansiell täckning för vår tillväxt”

Vad polisen själva säger i frågan?

polis, blåljuspersonal
Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är viktigt att polisen ges långsiktiga ekonomiska förutsättningar för att fortsatt kunna bedriva vårt tillväxtarbete att bli drygt 38 000 anställda 2024. Vi konstaterar att vi genom regeringens budgetproposition får finansiell täckning för vår tillväxt 2021 och 2022 i enlighet med de behov som Polismyndigheten har framfört. Vi utgår från att vi får medel i budgeten även från 2023 och framåt, säger Fredrik Modigh, ekonomidirektör på Polismyndigheten.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);