Foto: TT

Pensionschocken efter 42 års slitsamt jobb: ”Får väl äta nudlar – bedrövligt”

Efter över 40 års tjänstgörande som lokalvårdare på sjukhus.
Monica Nykvist i Göteborg berättar att hon kommer få ut strax över 15 000 kronor i pension – före skatt.
– Jag får väl trixa, säger hon till TV4:s nyheter.

På Östra sjukhuset i Göteborg har Monica Nykvist arbetat i över fyra decennier. Snart ska hon få gå i pension.

– Jag har jobbat på sjukhuset i 42 år och min pension kommer vara 15 400 kronor innan skatt, säger hon till TV4.

Nu oroar hon sig för att få pengarna att räcka efter pensionen.

pension
Foto: TT

– Jag får väl trixa. Jag får äta nudlar. Det är bedrövligt efter allt slit efter alla år.

Pensionsfrågan är glödhet. På tisdagen gick socialförsäkringsministern ut med ett utspel – och krävde höjda pensionsavgifter.

– Vi vill ju fortsätta att höja pensionerna efter pensionstillägget som kommer i september och nästa steg är att öka inbetalningarna till systemet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT, uppger Sydsvenskan.

Nu återstår att se om partierna i den så kallade pensionsgruppen, där även de borgerliga partierna ingår, kan komma överens. Annars lär den heta frågan om de låga pensionerna bli en valfråga, förklarar Shekarabi.

STOCKHOLM 20200918 Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen går vidare med sitt förslag om ett pensionstillägg till de som har de lägsta nivåerna på allmänna pensionen. Foto: Henrik Montgomery / TT

– Vi är helt överens om att vi måste höja pensionerna för dem som har det sämst ställt. Men det allra enklaste sättet är att sänka skatten, det är därför vi gick fram med det i vår senaste budget, säger Maria Malmer Stenergard som sitter i pensionsgruppen för Moderaterna, till TT.

Vad tycker du om detta? Hur tycker du att pensionssystemet fungerar i dag? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och delta i debatten.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required