FOTO: TT Nyhetsbyrån

Kravet från Isabella Lövin (MP): Vill förbjuda bensin helt och hållet – inom elva år

Sverige har som mål att inga nya diesel- eller bensinbilar ska säljas 2030.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, vill gå ännu längre än så.

Miljöpartiets språkrör vill se ett totalförbud av fossila bränslen.
– Som miljöpartist vill jag gärna se ett förbud för fossila bränslen till 2030, men jag behöver få med mig riksdagen för ett sådant förbud, säger hon till Aftonbladet.

Foto: TT

När den så kallade januariöverenskommelsen slöts mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, så presenterade den nya regeringen flera miljömål.

Ett av dem är att inga nya bensin- eller dieselbilar ska säljas till 2030. Detta i enlighet med Parisavtalets klimatmål.

Lövins krav: Förbjud bensin om elva år

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) anser dock att det inte räcker. Hon vill se ett totalförbud av fossila bränslen. Med andra ord vill hon förbjuda bensin.
– Som miljöpartist vill jag gärna se ett förbud för fossila bränslen till 2030, men jag behöver få med mig riksdagen för ett sådant förbud, säger hon till Aftonbladet.

Men hon medger att det kan bli svårt att få igenom, då det inte råder enighet i Sveriges riksdag.
– Den debatten återstår. Vad som händer om vi inte fasar ut fossila bränslen till dess är att det blir svårare att nå våra klimatmål, och vi utsätter världen för en ännu större risk, klimatkrisen är ju redan här. Vi ser att det finns ett stort motstånd från bland annat M, KD och SD som gärna vill framhålla hur litet och obetydligt Sverige är, men det stämmer inte, alla måste ta ett ansvar, säger hon till tidningen.

Tycker du att Sverige ska förbjuda fossila bränslen? Kommentera gärna artikeln på vår Facebook-sida.