Murhaf, 12, har sålt majblommor för över 360 000 kronor – det ska han göra för pengarna: ”Vill hjälpa familjen”

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som verkar för att ge stöd till barn som lever i fattigdom.

I april varje år beger sig tusentals barn och ungdomar över hela landet ut för att sälja majblommor.

En av dem är Murhaf Hamid, 12 år, som samlat in en hisnande summa pengar och faktiskt slagit det tidigare försäljningsrekordet, med råge.

Enda sedan 1907 har majblomman sålts i Sverige. Pengarna går till att bekämpa barnfattigdom och förbättra ekonomiskt utsatta barns villkor.

Varje år samlas miljontals kronor in av barn och ungdomar. Engagemanget för insamlingen är stor över hela landet.

En kille som verkligen lyckats med försäljningen är tolvåriga Murhaf Hamid från Glimåkra i Skåne. Han siktar på att slå försäljningsrekord och ligger efter bara fem dagars försäljning riktigt bra till.

Började med uppförsbacke

Men det började trögt. Många andra har förmånen att kunna sälja en del till släkt och vänner, något som Murhaf saknar i Sverige.

Han begav sig ut i Glimåkra för att sälja, men blev snabbt nedstämd då försäljningen gick dåligt. Han försökte sälja utanför Ica men blev snart bortmotad med en utskällning.

– Jag tänkte att det inte var någon större idé till en början. Men kompisar sa att jag skulle ge det en chans. När vi började sälja gick det ganska bra, vi sålde till ungefär fem eller sex personer. Nästa dag stod vi vid Ica och gick runt i fyra-fem timmar, men då gick det inte lika bra. Då tänkte jag ge upp, tills jag gick till min mammas svenskaskola nästa dag, säger Murhaf Hamid till Newsner.

Ledsen och nedstämd mötte han där Leila Orahman, som köpte en blomma av honom. Hon tog sedan en bild på Murhaf och frågade om hon fick lägga upp den på sociala medier.

Blev genast viral

I inlägget på Facebook berättade Leila om Murhafs situation. Samma inlägg blev snabbt viralt och massor av människor har nu valt att köpa majblommor av Murhaf digitalt.

Foto: Leila Orahman

Det tidigare försäljningsrekordet, som slogs förra året, låg på omkring 134 000 kronor. Hör och häpna vad Murhaf samlat in hittills i år:

När Newsner når honom på måndagseftermiddagen hade han samlat ihop hela 239 040 kronor. Under tisdagen står det klart att Murhaf samlat ihop 1,6 miljoner kronor.

Och folk fortsätter att handla majblommor av honom hela tiden.

Av de insamlade pengarna får den som säljer majblommor tio procent av intäkterna. Utöver det finns även en dricksfunktion och många har varit generösa mot Murhaf, som haft en tuff tid i Sverige.

Murhaf är född i Sverige men är asylsökande. Tron på en framtid i Sverige har varit svag. Efter de senaste dagarnas framgångar har hans syn på framtiden förbättrats.

Allt har dock inte varit frid och fröjd. På sociala medier har folk kommit med nedvärderande och rasistiska kommentarer. Och på stan har inte alla varit trevliga.

– De fanns några som bara kollade och fortsatte att gå utan att säga något, det är tråkigt att bli ignorerad.

Vill hjälpa familjen

Tack vare försäljningen har han både hjälpt till att stötta andra barn, men också sig själv. Det är lätt att bli rörd när han svarar på frågan om vad han vill göra för pengarna som han tjänat:

– Jag ville köpa uppehållstillstånd, men mamma sa att det inte gick. Så nu ska jag köpa nya skor och kläder och hjälpa familjen.

Några drömmar om att bli säljare har han inte i nuläget, trots den imponerande meriten. I stället siktar han blicken mot att bli fotbollsproffs.

Murhaf kommer dock med några tips på vägen till andra som säljer majblommor.

– Ha ett leende i ansiktet och stressa inte någon. Var lugn och snäll, säger Murhaf Hamid till Newsner.

Vi älskar verkligen denna historia och önskar Murhaf all lycka till med den fortsatta försäljningen!

Blev du också berörd av Murhafs historia? Dela den gärna med dina vänner på Facebook!