Myndigheten går ut med extrem varning: ”Pussa inte era barn!”

Just nu sprids rs-viruset i en rasande fart och främst drabbar det spädbarn. Smittan oftast främst genom närkontakt mellan människor. Därför går nu folkhälsomyndigheten ut med en varning: Pussa inte dina barn.
– Är man själv förkyld eller om det finns storasyskon som är förkylda: pussa inte på barnet, säger Mia Bryttinger på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

RS-virus (respiratoriskt syncytievirus) är en infektion som har liknande symptom som en vanlig förkylning med snuva, hosta, feber och irriterande ögon. Viruset ger i regel inga större besvär förutom för spädbarn som kan få besvärlig hosta och andningssvårigheter, skriver Vårdguiden.

FOTO: Shutterstock

Ökad spridning av viruset

Nu rapporterar Aftonbladet att spridningen av rs-viruset väntas öka ytterligare under nästkommande veckor. Folkhälsomyndigheten har rapporterat flest fall i storstädsregionerna och Värmland.

Viruset smittar främst genom närkontakt.
– Det smittar främst via kontakt mellan människor, att man är nära varandra. Det kan vara att man hostar eller pussar på varandra eller att man tar i saker som har blivit smittade, säger Mia Bryttinger på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Myndigheten varnar: ”Pussa inte era barn”

Med anledning av den ökade spridningen vill nu Folkhälsomyndigheten varna allmänheten att inte pussa små barn. Detta gäller i synnerhet om barnet är förkyld.
– Är man själv förkyld eller om det finns storasyskon som är förkylda: pussa inte på barnet. Vi vet inte vad vi har för något, det kan vara rs-virus. Se till att barnet inte suger på leksaker som storasyskonen har och tvätta händerna. Viruset dödas lätt med tvål och vatten.

FOTO: Shutterstock

Inget vaccin

Det finns i nuläget inget vaccin mot viruset, men för yngre barn som är i riskgruppen finns det en antikropp som skyddar.
– Det är barn som är väldigt för tidigt födda eller som har hjärt- och lungsjukdomar som tillhör den riskgruppen.

Antalet rapporterade fall är fler än förra året, varför finns det inget riktigt svar på, berättar Mia Bryttinger på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

DELA den här viktiga informationen till dina vänner så att inte fler barn drabbas!