Myndighetens uppmaning: Anmäl de som röker på uteserveringar

I helgen är sista gången man fortfarande kan ta sig en cigarett på uteserveringar, för från och med måndag införs rökförbudet som innebär böter för den som bryter mot det.

Det har tidigare diskuterats problematiken kring att hålla koll på de som bryter mot förbudet, därför har myndighetspersonal gått ut med en uppmaning till allmänheten.

– Då ska man säga till fastighetsägaren eller den som är ansvarig, för det är den som har rätt att avvisa personer som röker, säger Pia G Johansson, handläggare vid länsstyrelsen i Kronobergs län till Aftonbladet.

Från och med måndag första juli införs rökförbud på uteserveringar och fler allmänna platser där det vistas mycket folk, exempelvis allmänna entréer och badplatser.

Den som bryter mot förbudet kan bötfällas med över 1000 kronor om du anmäls. Ansvaret för att det utökade rökförbudet följs ligger hos landets kommuner, och länsstyrelserna ska i sin tur hålla koll på att kommunerna verkligen utövar tillsyn.

Uppmanar allmänheten att anmäla rökare

Men att hålla koll på alla blir svårt, därför menar myndighetspersonal att det är viktigt att allmänheten anmäler de som bryter mot förbudet.

– Jamen precis. Är du på en offentlig plats, en lekplats eller en uteservering, där du märker att det röks får man säga till fastighetsägaren. Blir det inte någon ändring och man tycker det är besvärande kan man prata med kommunen. Då kan den kommunala tillsynshandläggaren gå ut och göra en tillsyn, och förhoppningsvis ha en dialog med krögaren eller fastighetsägaren, så att man vidtar åtgärder, säger Pia G Johansson, tillsynshandläggare i tobaksfrågor vid länsstyrelsen i Kronobergs län till Aftonbladet.

Foto: TT

Tycker du att man ska anmäla de som bryter mot rökförbudet? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.