När mamman överger honom adopterar parkvakten den ensamma noshörningsungen.

De första veckorna har varit en omtumlande resa för den lilla noshörningsungen som kom att kallas Orion. Han föddes i slutet av 2015 och övergavs kort därefter av sin mamma. Att överleva själv som nyfödd noshörning är nästintill hopplöst men som tur var hittades han av Divan Grobler, parkvakt på Aquila Private Game reserve. Divan och hans kollegor försökte förgäves återförena Orion med sin mamma och det enda alternativet var att adoptera honom. Nu började jobbet som surrogatförälder för Divan.  

Att agera förälder åt Orion är en ära, tycker Divan, även om det förstås innebär en hel del jobb och många sömnlösa nätter.

Foto: Aquila Safari

– Det är ett heltidsjobb. Som att ha en nyfödd bebis. Orion ska matas varannan timme, och de första veckorna är livsviktiga för att han ska klara sig, säger Divan.

Foto: Aquila Safari

”Min tid som förälder åt Orion har hittills varit väldigt häftig och jag har fått se sidor jag inte visste fanns hos noshörningar. Orion är både känslosam och smart. Jag har alarm på telefonen för att påminna mig själv om att det är dags att mata honom och så snart Orion hör signalen kommer han springandes och visar tydligt att nu är det dags för flaskan”

Att hålla Orion full i magen är förstås prioriterat men det är också viktigt att han hålls fullmatad med kärlek från sin nyblivne förälder.

– Jag läser saga för Orion för att visa att jag finns här och bryr mig. Något som noshörningsmammorna gör naturligt, fast inte med hjälp av en saga, förstås.

Foto: Aquila Safari

Att Divan och Orion har knutit ett starkt band är uppenbart när man tittar på videon när de leker. Men, det viktigaste är fortfarande att se till att Orion blir stark och självständig så han i framtiden kan återgå till ett normalt noshörningsliv i det vilda.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Orphan Rhinos first walk

Posted by Aquila Private Game Reserve on Wednesday, 13 January 2016

Film: Aquila Safari

Vill du ser fler härliga historier som den här? Gilla oss gärna här under.